Dodik: Podrška stavu Mađarske o smirivanju situacije na Balkanu

4
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska podržava stav Mađarske da odluke EU treba da doprinesu stvarnom smirivanju situacije na Balkanu, umjesto da povećavaju tenzije, kao i mišljenje mađarskog ministra spoljnih poslova i trgovine Petera Sijarta da je međunarodna zajednica trebala da završi aktivnosti u BiH i da bi trebalo da prestane sa prijetnjama, sankcijama i miješanjem u unutrašnje poslove zemlje.

Dodik je rekao da Republika Srpska iskazuje duboku zahvalnost ministru Sijartu za njegovu izjavu da će Mađarska glasati protiv rezolucije o Srebrenici.

– Ova izjava naglašava važnost stabilnosti na Balkanu i ulogu koju pridruženje Balkana EU može imati u smirivanju tenzija – naveo je Dodik na društvenoj mreži „Iks“.

On je napomenuo da je krajnje vrijeme da tragični događaji postanu mjesta poštovanja i bola onih koji na to imaju pravo.

– To pravo nemaju geopolitički interesi, koji danas rezolucijama peru svoju savjest, a prljaju našu šansu da imamo normalne demokratske odnose. To je zloupotreba i neće proći, kao što neće proći etiketa i satanizacija Srba, koji su na oltar slobode podnijeli najviše žrtava u 20. vijeku – rekao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska otvorena da sa demokratski izabranim predstavnicima svih naroda u BiH posvećeno radi na evropskim integracijama gdje ima saglasnost, a u čemu ima i saveznike i iskrene prijatelje.

– Mir na Balkanu nije samo pitanje lokalnog značaja, već je od ključne važnosti za stabilnost cijele Evrope, te pozdravljamo napore Mađarske da doprinese stabilnosti i miru na Balkanu i šire u Evropi – istakao je Dodik.

On je rekao i da je krajnje vrijeme da se izađe iz okvira devedesetih godina prošlog vijeka.

– Pozivamo Bošnjake da napuste devedesete godine dvadesetog vijeka i da se pridruže Srbima u naporima ka evropskoj budućnosti. Samo tako možemo zajedno raditi na izgradnji bolje budućnosti za sve nas – poručio je Dodik.