Dodik: Amerika, Njemačka i Runada pokušavaju da svoje zločine operu preko leđa srpskog naroda

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je večeras da Amerika, Njemačka i Runada pokušavaju da rezolucijom o Srebrenici operu svoje zločine preko leđa srpskog naroda.

Dodik je naveo da sudske presude u Hagu koje su isključivo vezane za Srebrenicu ne prelaze 4.100 i nešto stradalih, a da je Vlada Srpske natjerana da napiše izvještaj o više od 8.000 koji je kasnije Narodna skupština odbacila.

Napomenuo je i da se, kad god je nešto u vezi sa Srebrenicom, zabranjuju da se priča, navodeći kako to podržava Amerika.

Dodik je naveo da to što rade Amerikanci po svijetu sada žele da se operu prema muslimanima i žele da to pokažu na rezoluciji, dok Njemačka, koja je počinila najveće genocide, nikada nije osuđena za to, kao što to žele da naprave vezano za Srebrenicu.

On je podsjetio da je u Ruandi bio pravi genocid, ubijeno je 970.000 pripadnika jednog naroda, a rezolucijom o Srebrenici hoće da naprave sinonim za genocid gdje nije dokazano da je stradalo više od 4.200 muslimana, navodeći da je tamo stradalo i oko 3.500 Srba.

– Sve govori da je to pranje, a pošto smo mi manji narod, onda mu se pokušava natovariti nešto – ocijenio je Dodik za RTRS.