Dodik: Ponosan jer sam učestvovao u kreiranju istorijskog datuma

68
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je danas istorijski dan, te da je ponosan što pripada generaciji političara koji su učestvovali u njegovom kreiranju.

Dodik je istakao da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznik Srbije i Srpske, te podsjetio da je prošle godine obilježen u skladu sa vanrednim okolnostima zbog pandemije virusa korona.

– Zato smo ove godine odlučili da to bude svečanije. Debata o zaštiti srpskog jezika i ćirilice traje kroz istoriju, uvijek je bila prisutna i nikada nije prestajala – rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj skupštinskoj sjedinci o Prijedlogu zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

On je naveo i da je usvajanje ovog zakon otvaranje debate, kojoj će se vraćati, te analizirati zakonska rješenja i usavršavati ih.

– Uvijek ćemo težiti da sve promjene do kojih dođemo kroz tu debatu budu usklađeno sa Srbijom – rekao je Dodik.

On je podsjetio da se u prošlim vremenima bilo teško boriti se i zaštiti ćirilice i jezika srpskog naroda, te da je dolaskom na mjesto predsjednika Vlade Srpske, bio neko ko se suprotstavio strancima, ali i svima koji su tu temu stvaljali po strane.

– Danas Republika Srpska izgleda drugačije, oslobođena je mnogih stvari. To je nešto što mnogima ne godi – rekao je Dodik

On smatra da je to rezultat demokratičnosti i zrelosti sadašnje vlasti, koja je zato spremna da raspravljamo o ovom zakonu.

Dodik kaže da današnji dan traži dodatno dostojanstvo, te napomenuo da donošenje zakona o zaštiti jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma nije ni na kakav način usmjerno protiv ljudi drugih nacionalnosti koji žive u Srpskoj.

– Spreman sam da to dokazujem na svaki mogući način. U tom pogledu smo svjesni da prava koja su regulisana Dejtonskim sporazumom pripadaju entitetima, odnosno kantonima, a to je pravo na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu – rekao je Dodik.

On vjeruje da će narodni poslanici jednoglasno podržati ovaj prijedlog zakona, te da će mu dati neuobičajenu snagu jednoglasne odluke parlamenta, koja će dati obavezu za njegovu primjenu.

Dodik je istakao da su ekonomska kretanjau Srpskoj evidentna, te da je u porastu i BDP i pokrivenost uvoza izvoza u odnosu na vrijeme kada je on ušao u vlast.

– Danas je prosječna plata oko 510 evra i bilježimo stope rasta koje su gotovo među najvećim u regionu, s obzirom na to da Srpska nije turistička destinacija – rekao je Dodik.

On je napomenuo da se uspjeh vlasti mjeri onim što je ostavila iza sebe, te da sadašnja ima brojne realizovane kapitalne projekte, kao što su bolnice, auto-putevi, škole, objekata u lokalnim zajednicama različitih namjena, ali i niz onih koji su u toku ili su planu.

– To su egzaktne stvari koje se vide, jer se svakodnevno morate dokazivati – rekao je Dodik.