Dodik poručio američkoj Ambasadi da će Srpska i dalje slaviti 9. januar

13
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da niko ne može dovesti u pitanje 9. januar, za koji je narod na referendumu rekao da je Dan Republike i taj referendum ne može poništiti nijedna ambasada.

– Pišite šta hoćete, mi ćemo i dalje obilježavati Dan Republike Srpske 9. januara – rekao je Dodik, komentarišući saopštenje Ambasade SAD povodom proslave 9. januara u kojem je navedeno da „to krši odluku Ustavnog suda BiH, prema kojoj je to obilježavanje neustavno“.

Dodik je za ATV rekao da u pres-centrima Ambasade SAD sjede Bošnjaci.

– I ja ću dati svoje saopštenje kada Sjedinjene Američke Države budu obilježavale 4. juli. Ne znam šta je njihov problem. Ne znam šta hoće od nas. Da se odreknemo istorije? Na kraju krajeva, narod je na referendumu rekao da je to Dan Republike, a taj referendum ne može da poništi nijedna ambasada. Kako mogu da propuste 1. mart koji Srbi ne obilježavaju? Dosta više toga, ali možda da se opet vratim na početak, pišite šta hoćete, mi ćemo i dalje obilježavati Dan Republike Srpske 9. januara – poručio je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska nije trn u oku nekome, nego poriv za slobodom i da će ona opstati, bez obzira na ono što pričaju kritičari.

Dodik je rekao da su pojedini političari u Sarajevu pokušali da mijenjaju Srbe, da mijenjaju datum i slično, ali da je nesumnjivo da je Republika Srpska formirana devetog januara.

– Kritičarima nije problem ni deveti januar, koliko im je problem godina. Moramo da promijenimo narativ. Neka oni ostaju u svojim kritikama, a mi ćemo obilježavati svoja dostignuća. Republika Srpska investira značajan novac u mnoge gradove. Sve je ovo naš narod ostvario i naša država Republika Srpska. Niko ne može dovesti u pitanje deveti januar. Lakše im je da se naviknu i da ponište tu odluku suda. To je Dan Republike svidjelo se to kome ili ne – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske istakao je da je ponosan na to što su defile i proslava Dana Republike održani u Istočnom Sarajevu i da će Srbi proslavljati 9. januar ma šta ko pričao.

– Ovaj defile je bio prilika da se pokaže okupljenost oko Republike Srpske. Ponosan sam što je to ovdje održano. Mislim da ćemo svake druge godine defile držati u Banjaluci. Okupio se značajan broj ljudi. Vidio sam neke ljude koji su došli iz Banjaluke, Gradiške, Prijedora. Integralna ideja Srpske je živa i važna – naglasio je Dodik.

Republika Srpska danas proslavlja Dan Republike i 31 godinu postojanja.

Deveti januar slavi se kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.