Dodik poručio Konakoviću: Uzmi pa se veži sam gdje god hoćeš

12
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Onda uzmi pa se veži sam gdje god hoćeš, poručio je ovo (predsjedniku stranke Narod i pravda) Elmedinu Konakoviću predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Podjećamo, Konaković je nakon posljednjih ispravki izbornog zakona koje je nametnuo Kristijan Šmit izjavio da nije sretan zbog toga, ali da će učiniti sve da se maksimalno zaštiti izborni proces.

– Kako kažu, veži konja gdje ti aga kaže. Nisam sretan, ali ćemo učiniti sve da maksimalno zaštitimo izborni proces. Taj CIK bira članove biračkih odbora. Imam određene sumnje zbog svih propusta ovog istog CIK-a u prošlosti – rekao je Konaković.

On je ocijenio da „nema šta problematizovati“, da je „sve legalno“, prenose federalni mediji.

– Nije baš muštuluk. Katastrofalan je ovaj CIK, ja i dalje mislim da je to političko tijelo sastavljeno od bivših savjetnika, političkih funkcionera, ne mislim da ako je to Šmitova odluka da je dobra odluka, ali poštujem odluke – rekao je Konaković.

Prema ispravkama, koje je objavio OHR, šest članova aktuelnog saziva Centralne izborne komisije (CIK) ostaju do 2027. godine, jer se na njih ne odnose odredbe o penzionisanju.

Prema izvornoj odluci, Šmit je nametnuo odredbe prema kojima bi članovima CIK-a koji napune 65 godina istekao mandat.