Dodik poručio: Nema osnova za aktivaciju MAP-a

23
Foto: Predsjedništvo BiH

I danas politička prepucavanja zbog Programa reformi BiH. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da on nema ništa protiv zasjedanja Narodne skupštine, ako predsjednik SDS-a Mirko Šarović ima dovoljno glasova i potpisa. Šarović je izjavio da traži hitnu sjednicu Parlamenta Srpske, jer je, kako kaže, dostavljanjem Programa reformi pokrenuta aktivacija MAP-a. Iz SNSD-a poručuju – svima je jasno da Program reformi nije ANP.

Ako lider SDS-a u Narodnoj skupštini može da obezbijedi podršku za hitno zasjedanje, srpski član Predsjedništva BiH poručuje da on nema ništa protiv. Ipak, zanimljivo je, kaže Dodik, da je Šarović u Skupštini govorio da on poslanicima neće da polaže račune, a sada traži zasjedanje. Dodik podsjeća da je još 2010. Savjet NATO dao BiH mogućnost uslovnog MAP-a uz uslov da se perspektivna vojna imovina uknjiži na Ministrastvo odbrane BiH.

– Te pregovore vodimo od 2013. jer nismo to dali, i zbog toga taj proces stoji. Nemoguće je da ostali članovi Predsjedništva odluče da napustimo MAP – rekao je Dodik.

Iz SDS-a tvrde da je slanjem Pregleda reformi u Brisel pokrenuta aktivacija MAP-a. Zbog toga Šarović traži hitnu sjednicu Narodne skupštine.

– Nakon što je NATO zvanično objavio da je BiH u MAP-u, jasno je da je njegova aktivacija, koja je do tada mirovala, pokrenuta dostavljanjem Programa reformi – rekao je Šarović.

Dodik poručuje da je svima jasno da Program reformi nije osnova za aktivaciju MAP-a.

– Zvaničnici NATO rekli da nema osnova za aktiviranje MAP-a, šta da ja objašnjavam Šaroviću – kaže Dodik.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić podsjeća da su poslanici usvojili Rezoluciju o vojnoj neutralnosti i da je svima jasno da bez odluke srpskog člana Predsjedništva BiH i Skupštine nema približavanja članstvu u NATO.

– Jasno je da Program reformi BiH nije Godišnji nacionalni program (ANP) koji je uslov za aktivaciju MAP-a. Ako Šarović ponovo pokušava da izmanipuliše javnost, a naročito da napravi cirkus kao na posljednjoj sjednici Narodne skupštine, kao i na onoj na kojoj smo usvajali Rezoluciju, mislim da nema potrebe za posebnom sjednicom – dodaje Žunić.

Priču o zakazivanju hitne sjednica Parlamenta Srpske komentarisao je i stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević. U izjavi za SRNU on kaže da Mirka Šarovića niko u Republici Srpskoj ne uzima za ozbiljno zbog njegove politike naklonjene interesima sarajevske političke scene.