Dodik posjetio Rudnik i Termoelektranu Ugljevik: Podrška energetskom gigantu

65
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podržao je danas dobar rad Rudnika i Termoelektrane Ugljevik (RiTE) koja u ovoj godini proizvodi 35,7 odsto ukupne proizvodnje struje u Republici Srpskoj.

– Ovo je jedno od važnijih preduzeća u oblasti proizvodnje električne energije, gdje je ulaganje Vlade Republike Srpske od 100 miliona dolara u proces odsumporavanja omogućio produžetak radnog vijeka Termoelektrane i smanjenje zagađenja sa nekadašnjih 18 tona na 150 kilograma dnevno – rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da je to bilo bitno za nastavak rada Termoelektrane, kao i za stanovništvo i prirodu.

– Važno je očuvati proizvodnju u RiTE Ugljevik, jer da nije bilo njihovog dobrog rada ove godine naš bi energetski sistem pao u nekim elementima dok su hidroelektrane oslabljene zbog smanjenog priliva vode – naveo je Dodik.

On je ocijenio da je zaposlenje u oblasti elektroprivrede privilegija.

– Zajedno moramo učiniti napore da se u ovoj oblasti smanje troškovi i izvrši reorganizacija kako bi se priremili za buduće godine – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku podržan je zahtjev RiTE Ugljevik da se unutar matičnog preduzeća nivelišu povećani troškovi njihove proizvodnje, što nema veze sa krajnjom cijenom za potrošače.

– Sve ćemo učiniti da u Republici Srpskoj cijena električne energije za krajnje potrošače ostane i dalje najniža u regionu, kao što danas jeste, čak 40 odsto jeftinija nego cijena struje u Federaciji BiH – najavio je Dodik.

On je dodao da zbog toga elektroprivreda u cjelini ne iskazuje dobit koju bi mogla i da je potrebno uravnotežiti stvari u ovoj oblasti.

Vršilac dužnosti direktora RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović rekao je novinarima da su visoke zvaničike Republike Srpske upoznali sa poslovanjem i probnim radom postrojenja za odsumporavanje, čime je ova termoelektrana postala jedna od ekološki najprihvatljivijih u regionu.

Stojanović je istakao da su i u pandemiji virusa korona sačuvali resurse i ljude i da proizvode 35,7 odsto struje u energetskom sistemu Republike Srpske.

Sastanku u Ugljeviku sa rukovodstvom RiTE prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.