Dodik: Poštovanje prema naporima Orbana za pravedan i miran svijet

7
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Srpska cijeni napore mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove zemlje da bude osiguran pravedan i miran svijet.

Dodik je rekao da se glas Mađarske čuje jer upućuje na realne odnose i potrebu da rat u Ukrajini bude što prije prekinut.

– Hvala vam za napor koji ste učinili da BiH, a time i Republika Srpska bude prepoznata kao ona koja dobija pregovarački status. Hvala vam za prepoznavanje problema koje ovdje imamo. Jednako kao što ste maloprije rekli, tako smo i mi vjerovali da pregovarački status znači prepuštanje procesa pridruživanja domaćim snagama, odnosno kada treba da prestane uticaj stranaca – naveo je Dodik.

On je ocijenio da svijet koji nije stabilan traži lidere.

– Vidimo da Evropa ima deficit liderstva i da vaše prisustvo vraća povjerenje da je moguće da se dobiju lideri koji mogu da nose značajne procese. U tome je naša nada prema vama i politikama koje vodite. Nastavićemo da sarađujemo na najbolji način i zahvalan sam Orbanu i mađarskoj delegaciji za dolazak u Srpsku – zaključio je Dodik.