Dodik: Povećanje plata i penzija će pomoći socijalno ugroženom stanovništvu

30
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će najavljeno povećanje plata i penzija za 10 odsto za maj pomoći socijalno ugroženom stanovništvu u Republici Srpskoj i da se svakodnevo radi na tome da se pomogne raznim mjerama.

– Vlada Republike Srpske ima niz mjera. Svaki dan sve i jednu inicijativu koju dobijemo ili čujemo da neko radi u okruženju ili negdje u svijetu pokušavamo da ubacimo u naš model, vidimo da li može biti primjenjiv, da je socijalno odgovorna i stabilizacijska mjera, a ne da je neki avanturizam – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Komentarišući podatak da je trećina poslanika u parlamentu Republike Srpske promijenila stranački dres, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da će sve to riješiti izbori.

On je napomenuo da je SNSD, kao partija, uporno tražila da mandat pripadne stranci, što je sasvim normalno, jer stranka i vodi izbore, te ukazao da je važno ko su pojedinci na izbornim listama i priča oko političke korupcije bi se smanjila kada pojedinci na taj način ne bi raspolagali mandatom.

Dodik je naveo da to rade i na zapadu i svugdje, te da toga možda kod nas ima malo više nego što je uobičajeno, jer smo društvo koje se demokratski konstituiše.

– Nećemo imati ponovo situaciju da stranke upravljaju mandatima, nego će to pojedinci. Ne treba imati iluzije da se i poslije izbora neće dešavati slične stvari – istakao je Dodik.

On je rekao da oni koji pričaju u BiH kako to treba dolaze iz SAD gdje imaju dvije političke partije demokrate i republikance, dok se za predstojeće izbore u BiH ukupno prijavilo 105 političkih subjekata.

– U SAD nikada nije prošla treća partija, samo dvije, je li to partokratija ili demokratija. U BiH, kada se pojavi 105 političkih subjekata, onda je to za njih „diktatura Milorada Dodika“ ili nekoga drugog, što je neprihvatljivo – zaključio je Dodik.