Dodik: Poziv predstavnicima Srpske u zajedničkim institucijama da praznuju 9. januar

15
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas sve predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da obilježe 9. januara – Dan Republike.

Dodik je u izjavi Srni naglasio da svi zaposleni u zajedničkim institucijama BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj imaju pravo na neradni dan 9. januara, te ih pozvao da obilježe dan nastanka Republike Srpske koji je od velikog značaja i za Republiku i za sve njene građane.

– S obzirom na činjenicu da parlament BiH nikada nije donio Zakon o praznicima BiH, praznicima se smatraju oni koji su utvrđeni entitetskim zakonima prema mjestu prebivališta zaposlenog – podsjetio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ima legitimno pravo na nadležnosti zagarantovane Ustavom BiH i ne želi ništa osim da obilježava svoje praznike u miru i slobodi, kao što nikada ne pravi probleme ni kada Federacija BiH ili drugi konstitutivni narodi obilježavaju svoje praznike.

Kalendar Republičkih i vjerskih praznika, objavljen na internet stranici Ministarstva uprave i lokalne samouprave u Republici Srpskoj za ovu godinu, propisao je 9. januar – Dan Republike Srpske kao neradni dan, tako da je i za sve zaposlene u zajedničkim institucijama BiH koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj taj dan neradni.

Ni Ustavni sud BiH ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.