Dodik: Pozivam Bošnjake na saradnju, biće kasno nakon 60 dana

99
Foto: S. Saletović/Avaz.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu sa predstavnicima Srba u institucijama BiH i parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske objašnjeno kako će se predstavnici Srpske ponašati u novonastaloj situaciji.

– Oba doma Parlamentarne skupštine BiH, komisije, Savjet ministara će funkcionisati i raditi, svi predstavnici, ministri, poslanici i ja, kao srpski član Predsjedništva BiH, ću dolaziti na sjednice, ali na njima neće biti odluke u onom obimu u kojem mi možemo da to uradimo, a na mnogim mjestima i definitivno – rekao je Dodik novinarima.

Dodik je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom, dodajući da ništa nije urađeno tajno.

Prema njegovim riječima, danas se finalizuje prijedlog zakona u vezi sa Ustavnim sudom BiH, odnosno u dijelu o stranim sudijama.

Dodik je najavio da bi u toku dana ili sutra trebalo da bude završen zajednički prijedlog srpske i hrvatske strane, predat nadležnim strukturama Predstavničkog doma i Doma naroda, te zatraženo da se to pitanje stavi na dnevni red i razmotri.

– Rješenja koja ćemo predložiti mogu biti korisna, prihvatljiva i za Bošnjake – naglasio je Dodik, dodajući da se vodilo računa da se uvaže i njihovi interesi.

On je dodao da ukoliko se oni odmaknu od same linije odbijanja, vidjeće da je to prijedlog koji afrimira i zajednički nivo u odlučivanju.

– Želim da kažem da je od Bošnjaka nama juče došla jasna poruka vezano za Aneks 2 i njihova priča o tome kako samo Srbi uzimaju nešto sa švedskog stola koji se zove Dejtonski sporazum, a juče se jasno govorilo da ne žele i da odbijaju da razgovaraju o međuentitetskoj liniji razgraničenja, kako se to zove, koja je bila obavezna da putem zajedničke komisije bude utvrđena, nivelisana i markirana – rekao je Dodik.

On je naveo kako je na toj liniji samo tri posto je markirano i ništa više.

– Mi ćemo ih ponovo pozvati na takvo nešto i nećemo odustati od toga da se provede Dejtonski sporazum. Ali ta farsa i ta izmišljotina i podvala koju Bošnjaci uporno govore, kako samo oni provode Dejtonski sporazum, a u suštini ga ne provode, najbolje se demistificira upravo na ovom pitanju – rekao je Dodik.

Poziv na saradnju

Kako je naveo, bez obzira na razlike koje posjeduju, Dodik je uputio poziv Bošnjacima na saradnju.

– Niko ne treba sumnjati u odlučnost predstavnika Republike Srpske da poštuje odluke Narodne skupštine. Ukoliko se ovo sve ne desi prema procedurama, mi ćemo za 60 dana biti u NSRS. Mislim da će tada biti pomalo kasno da nas zovu, ali u svakom slučaju, spremni smo da razgovaramo i bilo kojem pitanju.