Dodik: Prijedlog novih ministara na prvoj sjednici Narodne skupštine

13
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na prvoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti predloženo imenovanje novih ministara, umjesto opozvanih, čime će biti kompletirana Vlada Srpske.

– Vlada i u ovom trenutku funkcioniše potpuno nesmetano, ima kapacitet za odlučivanje i donošenje odluka. Vlada je usvojila sve programske dokumente i radi sve operativne poslove onako kako treba – rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je naglasio da je danas razgovarano o podsticajima poljoprivredi i da je planirano da se za nekoliko hiljada poveća broj onih koji će ih primati.

– U brdsko-planinskim oblastima podsticaji će biti veći 10 odsto nego u ravničarskim, a biće još mnogo novina – rekao je Dodik.

Govoreći o Savjetu ministara, Dodik je istakao da ukoliko u FBiH žele da rade zajedno sa predstavnicima Srpske, onda treba i da poštuju njenu ustavnu poziciju i njena prava.

On je naveo da je važno da četiri ministra u Savjetu ministara dolaze sa područja Republike Srpske, među kojima je i Sevlid Hurtić.

– Niti je on moj, niti sam ja njegov, niti dijelim neke političke vrijednosti s njim. Međutim, koliko sam ga upoznao vidim da ima energije da pokuša nešto da uradi i podržaću ga sa tog stanovišta. Mislim da nije čovjek koji će praviti štetu Srpskoj, ali ako to bude radio javnost će to saznati – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je na to mjesto bio predložen Denis Šulić, ali da je u FBiH bilo mnogo spekulacija i njegova diskvalifikacija od bošnjačke političke elite.

Kada je riječ o opozivu dva ministra u Vladi Srpske, Dodik je naveo da su imali sudske presude u vezi sa saobraćajnim nesrećama sa smrtnim ishodom, da su odležali svoje kazne, ali da su ostali vječito sa ranom jer je riječ o njihovim prijateljima.

– U tom pogledu je stvorena takva atmosfera, da je to maltene neprihvatljivo, ali se postavlja pitanje kako društvo može da prihvati one koji se vraćaju iz kazne – naveo je Dodik.

Dodik je ukazao da je na ovaj način možda načinjena i nepravda, time što su ponovo kažnjeni, iako su svoje zatvorske kazne izvršili.

– Ali, politika je u nekom trenutku tražila neku vrstu reakcije – rekao je Dodik.