Dodik: Prijem povodom 1. marta je proslava početka progona Srba iz Sarajeva

52
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da prijem koji večeras u zgradi Predsjedništva BiH organizuju Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom 1. marta privatna zabava dva člana Predsjedništva BiH.

Na pitanje Srne da prokomentarše prijem koji večeras organizuju članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom 1. marta, takozvanog „dana nezavisnosti“ BiH, Dodik je rekao da praznik koji oni slave, u istoriji Srba na ovim prostorima simbol je početka građanskog rata i preglasavanja jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

On je podsjetio da zajedničke institucije BiH nikada nisu usvojile zakon po kome bi 1. mart bio ikakav praznik u BiH, a takva procedura predviđena je Dejtonskim mirovnim sporzumom.

– Čuvajući 1. mart kao praznik i namećući ga Srbima, koji se tog datuma iz 1992. godine sjećaju sa nelagodom i strahom, čuvanje je ideje o unitarnoj BiH, kakvu su protiv Srba izglasali na lakrdiji od referenduma. Sve dok takav datum bude u kalendaru zajedničkih praznika koji to nisu, jasno je da od ove i ovakve zemlje nema ništa – naglasio je Dodik.

On je rekao da svi koji budu večeras krenuli na taj prijem dobro bi bilo da znaju da je 1. marta 1992. godine u centru Sarajeva, u miru, zapaljena srpska zastava i ubijen srpski svat.

– Treba da znaju da ovi što su ih pozvali slave upravo to, početak progona Srba iz Sarajeva, onda i iz BiH, i da svojim prisustvom na tom prijemu direktno doprinose konfuziji u ionako nesređenoj BiH“, zaključio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.