Dodik primio akreditive od novoimenovanog rumunskog ambasadora

7
Foto: Predsjedništvo BiH

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je danas u Sarajevu akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Rumunije u BiH Antona Pakuretsua, koji mu je prenio pozdrave predsjednika Rumunije Klausa Johanisa.

Tokom ceremonije predaje akreditiva rečeno je da se bilježi 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i Rumunije, a pozdravljeni su dobri bilateralni odnosi i izražena nada da će se nastaviti unapređivati na obostranu korist, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Foto: Predsjedništvo BiH

Istaknuto je da je potrebno više pažnje usmjeriti na jačanje sveukupnih ekonomskih odnosa među državama, trgovinskoj razmjeni i saradnji između trgovinskih komora.

Izražena je mogućnost jačanja bilateralnih odnosa i u oblastima infrastrukture, nauke, kulture i obrazovanja, a pokazan je interes za unapređenje saradnje na regionalnom planu i u sklopu regionalnih inicijativa.

Razgovarano je o načinima borbe protiv širenja pandemije kovida 19, kao i o ilegalnim migracijama na prostoru BiH.

Foto: Predsjedništvo BiH

Dodik je ponovio opredjeljenje BiH za članstvo u EU i sprovođenje reformi, a izražena je zahvalnost na izrazima podrške Rumunije u procesu evropskih integracija BiH.

On je izrazio podršku u radu i poželio uspješan mandat Pakuretsuu u BiH.

Ambasador Rumunije je izrazio uvjerenje da će tokom svog mandata raditi na jačanju bilateralnih odnosa Rumunije i BiH.