Dodik primio akreditivna pisma novoimenovanih nerezidentnih ambasadora Meksika i Filipina

52
Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio u odvojenim susretima akreditivna pisma novoimenovanih nerezidentnih ambasadora Sjedinjenih Meksičkih Država za BiH Karlosa Isaure Feliksa Korone i Republike Filipina za BiH Frenka R. Cimafranke.

Tokom ceremonije predaja akreditivnih pisama je istaknuto da su bilateralni odnosi BiH i Sjedinjenih Meksičkih Država, te Republike Filipini dobri i prijateljski i da ima prostora za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i saradnje.

Foto: Predsjedništvo BiH

U razgovoru sa ambasadorom Meksika predsjedavajući Predsjedništva BiH informisao je ambasadora o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u BiH, a sagovornici su razmijenili mišljenja i o situaciji u svijetu u vezi sa pandemijom virusa korona. Takođe je razgovarano o saradnji na međunarodnom planu i u međunarodnim organizacijama.

Ambasador Sjedinjenih Meksičkih Država je izrazio uvjerenje da će u svom mandatu raditi na unapređenju odnosa BiH i Meksika, uz podršku miru i stabilnosti BiH i cijelom regionu.

Foto: Predsjedništvo BiH

Novoimenovani ambasador Filipina je u pozdravnom izlaganju na početku ceremonije iskazao opredjeljenje Filipina za jačanje bilateralne saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa.

Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Dodik je podržao unapređenje saradnje dvije zemlje, naročito u oblasti ekonomije. Izražena su očekivanja da će potpisivanje bazičnih bilateralnih sporazuma i završetak pregovora o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša dati podstrek za daljnji razvoj prijateljskih odnosa i saradnje.

Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je upoznao ambasadora Cimafranka sa aktuelnom političkom situacijom u zemlji i procesom provođenja reformi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Istakao je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za evropske integracije, ali i da se zalaže za razvijanje saradnje i bilateralnih odnosa sa zemljama koje nisu članice EU.

Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je poželio uspješan mandat novoimenovanim ambasadorima Sjedinjenih Meksičkih Država za BiH Karlosu Isauri Feliksu Koroni i Republike Filipini za BiH Frenku R. Cimafranku.