Dodik: Proširiti mjere zaštite na nošenje maski na otvorenom

37
Foto: SRNA

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je Izvršni komitet ove stranke ocijenio da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj teška i kompleksna i da je za to potrebno proširiti dio postojećih mjera, što bi značilo nošenje zaštitnih maski i na otvorenom prostoru.

Dodik je naglasio da je zdravstveni sektor do sada uspješno odgovorio na izazove koji se odnose na pandemiju, ali da je postojeće situacija izazovna i podsjetio da je Vlada Srpske izdvojila 40 miliona KM za radnike u zdravstvenom sektoru i još 100 miliona KM za zdravstveni sistem.

Dodik je na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci istakao da u Srpskoj postoje dovoljne zalihe medicinskog materijala, odnosno maski, rukavica i respiratora.

– Imamo više od četiri miliona maski, a mjesečna potrošnja je oko 400.000, zatim dovoljno rukavica, a imamo dovoljan broj respiratora za sve bolnice i oni više neće biti nabavljani. Epidemija se širi i potrebno je poštivati postojeće mjere, što znači socijalnu distancu, ličnu higijenu, broj okupljanja i obavezno nošenje zaštitnih maski što treba proširiti i na nošenje i na otvorenom prostoru – dodao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je naveo da Izvršni komitet traži mjere odgovornosti menadžmenta Bolnice i Doma zdravlja u Bijeljini, zbog velikog broja zaraženih zdravstvenih radnika, odnosno zbog neodgovornog ponašanja.

On je napomenuo da niko ne može više načiniti ni minimalnu grešku jer neće biti praštane.

– Teška epidemiološka situacija direktno nanosi ekonomsku štetu i ugrožava određene komponente socijalnog života u Republici Srpskoj. Zdravstveni sektor je uradio sve kako bi obezbijedio adekvatnu medicinsku uslugu. Ovaj sektor je izložen cjelodnevnim pritiscima i neophodno je odati priznjanje medicinskim radicima – kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, medicinska struka će saopštiti na koji način će biti korištene zaštitne maske na otvorenom prostoru.

– Moramo učiniti sve kako bi spriječili širenje virusa. Lično sam se više od 10 puta testirao na virus korona. Moramo voditi računa i o medicinskim radnicima i njihovim pravima, jer su preopterećeni – rekao je Dodik.

On je naveo da svi moraju povećati odgovornost, što je neophodno.

– Nismo ovdje ništa zabranili nasilno, ali svi moramo povećati odgovornost. Nakon okupljanja i proslava imali smo povećan broj zaraženih. Naš zdravstveni sektor sada može da odgovori na izazove, ali moramo voditi računa i o predstojećem vremenu. Opremićemo i kovid bolnice u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Nevesinju. Moramo ovo uraditi, a da li će trebati ne znam. Više od milion KM ćemo uložiti u Banjaluci na lokaciji stare hirugrije kako bismo opremili 400 kreveta – kaže Dodik.

Konferencija za novinare nakon sjednice IK SNSD#RTRS #RTRSVijesti

Posted by RTRS vijesti on Friday, July 10, 2020