Dodik: Prvobitni tekst Dejtona je devastiran akcijom međunarodnih faktora

23
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Postoji Dejton, ta krilatica “izvorni” vezana je za prvobitni tekst Dejtona koji je bitno promašen, devalviran, devastiran akcijom međunarodnih faktora, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Četiri neizabrana stranca su izazvala čitavu pometnju, nered koji se treba počistiti i riješiti, a to su visoki predstavnici, trojica sudija Ustavnog suda BiH – poručio je Dodik.

Oni su to, kaže, učinili provodeći politiku SDA.

– Nemam potrebu za političkim obračunavanjem sa Bakirom Izetbegovićem, ali imam da se obračunam sa njihovim programom. Jer očigledno ono što je uradio njegov otac i on radi je isto. Bakir na svom stolu i sada drži “Islamsku deklaraciju”, što znači da sva svoja saznanja i svoje opcije crpi iz toga – naglasio je Dodik.

Dodik ističe da ne može da bude kriv ako je neko otišao iz Kladuše i Bihaća.

– Krive su njihove politike koje su dozvolile da tamo dođu migranti, a politika Bakira Izetbegovića da je naseli što više islamskih migranata koji bi nama ovdje za nekoliko godina zagorčali život, dajući im prava na državljanstvo, na izbore, i mnogo čega drugog – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da se bori protiv BiH koja je van Ustava BiH.

– Borim se protiv BiH koju u glavi ima Bakir Izetbegović. Borim se za Republiku Srpsku koja ima jasan status, precizan, odvojen od onoga što želi Izetbegović, i nastaviću to da radim – rekao je Dodik.