Dodik: Putin predvodi borbu Ruske Federacije za nacionalne državne interese

5
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je plan Zapada da podijeli Rusiju na pet dijelova, ali da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin shvatio te tendencije i da predvodi borbu svoje države za nacionalne interese.

Dodik je rekao da je Zapad prije 20 godina trenirao na Jugoslaviji da bi godinama kasnije mogli isto da učine u Rusiji, želeći da se što više približe Ruskoj Federaciji potpuno okupirajući Ukrajinu, kako bi u daljim etapama podijelili Rusiju.

– Znamo da postoji takav plan o podjeli Rusije na pet dijelova. Oni (Zapad) su navikli da to rade u mnogim dijelovima svijeta, na kraju su došli ovdje, misleći da će im to uspjeti. Putin je to odmah prepoznao i stao na čelo borbe za ruske nacionalne državne interese. Zato je Vladimir Putin nacionalno blago Rusije i cijelog ruskog naroda – rekao je Dodik za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

Dodik je naglasio da je glavni cilj Zapada, Evrope, koja nema apsolutno nikakve resusrse – ni gas, ni naftu, ni rijetke metale, pa ni lidere, preuzeti resurse koje posjeduje Rusija.