Dodik: Razbijamo stereotipe o BiH

35
Foto: radiosarajevo.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da diplomatskim aktivnostima sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i drugim saradnicima pokušavaju da razbiju stereotip koji se dugo zadržava u BiH o jednom, univerzalnom krivcu, i da objasne situaciju.

Dodik je rekao da je bilo dosta sastanaka, veoma važnih intervjua svjetskim medijima, napomenuvši kako je u važnim svjetskim medijima stvorena slika da je svaki srpski predstavnik odmah krivac, ako nije za ratni zločin, onda mu se spočitava korupcija.

On je naveo da je i večeras sa američkim i evropskim zvaničnicima razgovarano o tri teme koje se tiču imovine, nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika i Izbornog zakona, o tome kako prevazići neminovino pitanje odluke bivšeg visokog predstavnika i imovine kojom se bespravno bavio Ustavni sud BiH.

Dodik je za RTRS naglasio da nametnuta odluka Valentina Incka mora biti povučena i da nema nijedne druge mogućnosti da se srpski predstavnici vrate da se odlučuje u organima na nivou BiH, a istakao je da su stavovi nepomirljivi i da je zato BiH neuspješna zemlja.

On je ukazao na pokušaje muslimana i međunarodne zajednice da kroz visoke predstavnike i Ustavni sud modeliraju BiH koja odgovara samo muslimanima, ali je istakao da će definitivan otpor Republike Srpske tim nastojanjima početi na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju otetih nadležnosti.

– Republika Srpska se zbog ukupnog ambijenta nije mogla suprostaviti, bilo je nekoliko pokušaja, međutim nije moglo zbog visokog predstavnika, ali njega više nema – rekao je Dodik.

On je ponovio da Srpska nema namjeru da odustane, da njeni zvaničnici rade u skladu sa Ustavom, da nisu ni pomenuli rat.

– Sad je svima postalo jasno o čemu se ovdje radi i zbog toga su ove diplomatske aktivnosti. Predsjednica je nedavno bila u Americi i o svim važnim pitanjima tamo razgovarala. Do Nove godine ćemo se sresti sa predstavnicima još nekih država koje žele dijalog i koji misle da je kroz dijalog moguće doći do nekih rješenja – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, prošlo je vrijeme da se ponašaju onako kako to hoće SAD, Njemačka ili druge zemlje, Republika Srpska ima kapacitet da se bori za sebe.

– Ako BiH ne može da funkcioniše u skladu sa Ustavom onda ne treba da funkcioniše, to je pravilo koje važi svagdje – rekao je Dodik i dodao da ima ima razumnih pogleda, pomenuo je i briselsku stranu koja traži rješenje.

On smatra da Britanija ima poguban uticaj na ove prostore, dijelom Amerika, a vidi da dobro nećemo biti postavljeni ni kod nove njemačke Vlade, iako se sav svijet zasniva na tome da je zabranjeno miješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja.

– Nismo mi tu da ispunjavamo njihove želje, nego težnje ovoga naroda, a ja nisam biran da budem kukavica, štitim interese onih koji su me birali – rekao je Dodik, koji je istakao da predstavnike Srpske treba saslušati, a ne samo prijetiti sankcijama.

On je ponovio da je interes srpskog naroda i Republike Srpske da se provodi Dejtonski sporazum i slovo Ustava i da nema ničega što bi predstavljalo revoluciju.

– Ovo vrijeme je pokazalo da nama nisu potrebni organi BiH, u ovom trenutku na jedini legalan i legitiman način funkcioniše Republika Srpska, a mnoge to nervira i mnogi to ne žele da vide – istakao je Dodik.

OHR ne postoji, a Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, kategoričan je Dodik koji je naveo da se istražuje mogućnost da bude tužen u njegovoj zemlji jer ovdje unosi nemir onim šta govori, bavi se vojnim snagama, a to nema pravo.