Dodik: Razgovarano o formiranju vlade nacionalnog jedinstva

153
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je na posljednjem sastanku partija iz Republike Srpske razgovarano i o formiranju koncentracione, odnosno vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi bila i opozicija, a njen cilj bi bio da se ponište sve nametnute odluke visokih predstavnika.

Dodik je naveo da prihvata da se formira Vlada u kojoj će biti lideri partija shodno njihovoj veličini i učešću u političkom životu Republike i da se na taj način okupe.

– Razgovaraćemo o tome i u narednim danima. Spreman sam i ponudio sam na prethodnom sastanku lidera partija Srpske da podnesem ostavku na mjesto člana Predsjedništva, kao i da to urade i svi poslanici i članovi Savjeta ministara, odnosno da se povučemo iz tih organa, što bi bila jaka poruka – rekao je Dodik za ATV.

Prema njegovim riječima, cilj koncentracione Vlade bi bio da se Srpska vrati u ustavnu poziciju vezano za Ustav BiH, odnosno da se ponište sve nametnute odluke visokih predstavnika, kao i one neustavne.

– Takođe, cilj bi bio da se povučemo iz sporazuma o vojsci koji smo dali, kao i sporazuma o indirektnim porezima, te na tom planu formiramo svoju instituciju, da se povučemo iz sporazuma o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te da se pravosuđe organizuje u skladu s onim što je predviđeno ustavima Srpske i BiH – pojasnio je Dodik za ATV.

Uz to, dodao je, važno je i da se kaže da se na teritoriji Srpske ne primjenjuju nadležnosti svih organa osim onih koje BiH ima u skladu sa Ustavom (devet nadležnosti).

Dodik je napomenuo da je Srpska konfederalna jedinica u složenoj zemlji kakva je BiH, iako se svim silama ona želi centralizovati.

– Dakle, Srpska na tom planu ima pravo da odbije zakone sa tog nivoa. To podrazumijeva ukidanje izlazak iz Suda i Tužilaštva BiH, ukidanje obavještajne službe i zabranu djelovanja na teritoriji Srpske. Ako sad to ne uradimo, sigurno će nas situacija dovesti u poziciju da jednog dana to učinimo – naveo je Dodik.

On je naglasio da tome ozbiljno pristupaju i lideri opozicije u Srpskoj, tražeći vrijeme da se o ovom pitanju diskutuje.