Dodik razgovarao sa Palmerom

19
Foto: SRNA

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom, objavila je američka Ambasada u BiH na „Tviter“ nalogu.

Palmer je nazvao Dodika da bi razgovarali o potrebi za reformama, uključujući ograničene ustavne reforme radi pronalaženja rješenja za odluke Evropskog suda za ljudska prava, kao i razumnim mjerama s ciljem jačanja Izbornog zakona BiH kroz Međuagencijsku radnu grupu prilagođenu da odgovara standardima Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pri OEBS-u.

Palmer je razgovarao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

Američki specijalni izaslanik potvrdio je podršku SAD ograničenoj ustavnoj reformi, izmjenama Izbornog zakona radi rješavanja pitanja integriteta i odluka Ustavnog suda BiH, kao i procesu Međunarodne radne grupe na nivou institucija s ciljem njihovog prosljeđivanja Parlamentarnoj skupštini BiH.

Palmer je naglasio da civilno društvo BiH i Centralna izborna komisija moraju biti uključeni u kredibilan proces Međunarodne radne grupe, te da se ne može pregovarati o uključivanju Komisije kao institutcije odgovorne za sprovođenje Izbornog zakona i da njeno učešće ne treba koristiti kao izgovor za izbjegavanje sprovođenja potrebnih reformi.

Međuagencijska radna grupa je forum koji prati standarde OEBS-a i ODIHR-a na kojem se sastaju lideri BiH, predstavnici institutcija kao što je Centralna izborna komisija i drugi akteri kako bi se saglasili i predložili Parlamentarnoj skupštini BiH reforme koje su potrebne za napredak na evropskom putu i izbornom integritetu, objašnjeno je u objavi Ambasade.