Dodik razgovarao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije

9
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Sankt Peterburgu sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajem Platonovičem Patruševom kojem je prenio da je Srpska zadovoljna odnosom koji prema njoj ima ruska država.

Dodik je zahvalio na pozivu da i ove godine učestvuje na Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbjednosti koji se održava u Sank Peterburgu.

On je dodao da Srpska i Rusija imaju odlične odnose sa tendencijom da budu još jači.

– Republika Srpska je zadovoljna odnosom koji vi i predsjednik (Vladimir) Putin i ruska država ima prema Srpskoj i to doživljavamo kao stratešku saradnju od ključne važnosti za našu dalju političku egzistenciju – rekao je Dodik.

On je rekao da su stvari postale složenije za Republiku Srpsku i da se na nju vrši pritisak bez presedana.

Foto: SRNA

Patrušev je rekao da mu je poznato kakav pritisak se vrši na Banjaluku i da se provodi ciljana politika na podrivanju punomoći Republike Srpske.

– Veoma cijenimo vaš principijelan stav oko nepridruživanja sankcijama i vaš dosljedan stav u vezi sa situacijom u Ukrajini – istakao je Patrušev.

Patrušev je rekao da visoko cijeni odnose između Rusije i Republike Srpske sa zadovoljstvom kako se oni razvijaju.

– Zahvalni smo zbog Vaše odluke da objavite dan žalosti u znak sjećanja na žrtve Podmoskovlja – istakao je Patrušev.

On je naglasio da bitnu ulogu na jačanju odnosa igra lični odnos Dodika i predsjednka Ruske federacije Vladimira Putina.

– Otvaranje odjeljenja naše ambasade u Banjaluci takođe će raditi na učvršćenju naših odnosa – rekao je Patrušev.

Foto: SRNA

Na sastanku sa Petruševim bio je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir.

Dodik boravi u zvaničnoj posjeti Sankt Peterburgu gdje će prisustvovati 12. Međunarodni sastanak visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbjednosti koji se održava od 23. do 25. aprila.

Očekuje se da Međunarodni sastanak otvori Patrušev nakon čega će uslijediti pozdravno video obraćanje presjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina.

Učesnici sastanka, prema programu organizatora, diskutovaće o dva glavna pitanja agende a to su „Obezbjeđenje informacione bezbjednosti u uslovima formiranja policentričnog svjetskog poretka: izazovi i mogućnosti“ i „Očuvanje nacionalnog identiteta i tradicionalnih vrijednosti država svijeta kao neodvojivi dio održavanja međunarodne bezbjednosti, mira i stabilnosti“.