Dodik: Republika Srpska bilježi dobre ekonomske pokazatelje

8
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas „Jahorina ekonomski forum“ i istakao da Srpska na planu ekonomije bilježi dobre pokazatelje i da ima realan rast plata više od sedam odsto.

Dodik je na otvaranju foruma pod nazivom „Zapadni Balkan – dugoročni pravci razvoja“, rekao da Srpska ima najmanje opterećenje na bruto plate u regionu, te da zbirna stopa iznosi 31 odsto.

– Naša odluka je da povećamo minimalnu platu i time generešemo i potražnju. Bilježimo dobre rezultate u oblasti rasta domaćih proizvoda – rekao je Dodik.

On je poručio da je ukupan domaći proizvod prošle godine iznosio 16 milijardi KM, a da se sada sa sigurnošću može reći da će iznositi 19 milijardi KM.

Ekonomija Srpske najmanje zadužena u regionu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini da je Republika Srpska ima ekonomiju koja raste i da je najmanje zadužena u regionu.

Dodik je istakao da je Republika Srpska je kreirala nova rada mjesta, te da je samo od Nove godine do danas otvoreno više od 5.000 radnih mjesta.

– Republika Srpska ima povećan domaći proizvod sa 16 milijardi od prošle godine na 19 milijardi KM, koliko će biti ove – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon što je otvoren „Jahorina ekonomski forum“.

On je naveo da Republika Srpska bilježi nove investicije i sprovodi dinamičnu privrednu aktivnost, te da ima najniže zbirne stope opterećenja na bruto plate.

– Republika Srpska pomaže investitorima. U ovom trenutku generiše se 10 milijardi KM novih investicija – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da se rast ekonomije bilježi i u BiH, te da to govori o tome da postoji ambijent da se ovdje stavaraju dobre poslovne ideje.

– Imate zemlje kao što je u Srbiji gdje je strukturu vlast takva da osigurava nove investicije, ali vidimo isto tako i djelovanje opozicionih i drugih grupa. Tako da u BiH je to specifično zato što je BiH stvorena od dva entiteta i tri konstitutna naroda – kaže Dodik.

On je rekao da je održavanje „Jahorina ekonomskog foruma“ veoma značajno i da je prilika da se unaprijede i politike Republike Srpske.