Dodik: Republika Srpska će podržati sve politike koje jačaju Srbiju

12
Foto: presscentar.uns.org.rs

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će u Srpskoj podržati sve odgovorne politike koje idu za tim da ojačaju Srbiju za koju je važno da ima jaku strukturu vlasti u Srpskoj.

Dodik smatra da se Srbiji mora nametnuti narativ da je za Srbiju najvažnije državno i teritorijalno pitanje Kosovo, a nacionalno Republika Srpska.

„Srpska sa 1,5 miliona stanovnika apsolutno mora da bude fokusu interesa i politke i organa i same države Srbije“, rekao je Dodik u Beogradu na tribini tribini „Srpska se brani i u Srbiji“.

Što se tiče Kosova, Dodik je napomenuo da Srpsku najčešće u negativnom kontekstu pominju albanski političari, ali da smatra da je to „pokupljeno“ u Sarajevu, jer muslimani pričaju o Srpskoj najgore moguće.

Dodik je istakao da Zajednica srpskih opština ima smisla isključivo ako ima izvršne funkcije, a ako nema, onda će to biti samo ljuštura i ozbiljan put podvali i prevari.

On je napomenuo da je rukovodstvo Kosovo pod direktnom upravom SAD i EU i samo treba da uradi ono što oni traže, a da Srpskoj i Srbiji ne preostaje ništa drugo nego da se drže Dejtonskog sporazuma i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji, bez obzira kako na to gledali.

Dodik je ukazao na apsurd da se zvaničnici iz Srpske bore za Dejton, a da im uvode sankcije za navodno antidejtosnko ponašanje, te upozorio da će, ako Srpska ne ostane dosljedna svojoj poziciji, vrlo brzo će je preuzeti centralizacija BiH.

On je rekao da je Srbiji veoma važno da u Srpskoj ima strukturu koja može da iznese politiku, a da je ranije bila velika greška kada su iz Srbije htjeli da nametnu rukovodstvo u Srpskoj ili da ih podrede zvanju telefonom da se kaže kako da se radi.

„Najbolje je snažna i legitimna struktura u Srpskoj, koja će dobro sarađivati sa vlastima Srbije. Vlasti Srbije treba da podrže stavove Srpske, a ne da ih kreiraju, jer na takav način možemo dugoročno da održimo stabilnost“, rekao je Dodik i dodao da se u posljednje vrijeme poštuje takav pristup.

On smatra da je za zajedničku borbu isključivo važno da i Srbija i Srpska imaju posebno jake strukture vlasti koje bez pogovora na svim pitanjima sarađuju, te dodao kako želi da se u Srbiji zna da ponašanje Republike Srpske nisu akcije, nego najčešće reakcije, i da je Srpska prisiljena da se brani.

Dodik je naveo da pojedini u Srbiji misle da su muslimani isključivo predstavnici BiH i da Bakir Izetbegović govori u ime BiH, što nije tačno, jer je samo odluka o BiH koju donese Predsjendištvo BiH validna.

Podsjetivši na zadnje napade na građane Srbije, kojima su bušene gume u Sarajevu ili napadana djeca, Dodik je napomenuo da se zaboravlja da je iz Sarajeva istjerano 150.000 Srba i da su ubijani, da je današnje Sarajevo muslimansko, u kojem preovladava islamistička politika.

Srpska je, kaže on, prirodno zagledana i vezana isključivo za Srbiju, koja je uvijek koliko je mogla pomagala Srpsku, a da su sadašnji odnosi bazirani na uzajamno podršci na različitim projektima.

Jedan od tih projekata, naveo je on, jeste vidljiva pomoć svim opštinama Srpske, kao i značajna finansijska sredstva za izgradnju mosta na Rači i auto-puta do Bijeljine.

U svom izlaganju je istakao značajne uloge i prethodnih predsjednika Srbije Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, kao i sadašnjeg Aleksandra Vučića.