Dodik: Republika Srpska će svoja prava u Brčko distriktu prenijeti na srpsku zajednicu

40
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Brčko distrikt po definiciji vlasništvo dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da će Republika Srpska ta svoja prava prenijeti na srpsku zajednicu u Distriktu i biti samo u funkciji podrške.

– Nemamo nikakve druge pretenzije u tom pogledu za razliku od Bošnjaka koji stalno govore kako ovdje treba nešto presjeći. Kakvo presijecanje i zašto bi se BiH presijecala ovdje u Brčko distriktu. Treba sačuvati mir – rekao je Dodik novinarima u Brčkom.

On je istakao da se mir može sačuvati samo ako tri konstitutivna naroda ravnopravno dogovaraju sve mjere, a ne da im supervizor dolazi sa strane i govori šta da rade.

Dodik je naglasio da isključivanje entiteta i legalnih predstavnika naroda u Brčko distriktu dovodi u pitanje cijeli koncept, koji je veoma pažljivo izabran i veoma pažljivo se može i održati, nikako drugačije.

– Ostaje ovako nekako gorak utisak da neko kaže mi ćemo presjeći Brčko ili nešto ćemo raditi sa vojskom, a da niko od stranaca ne reaguje. To me samo upućuje na njihovo pokvareno prisustvo ovdje – napomenuo je Dodik.

On je konstatovao da međunarodni faktor u Brčko distriktu još zadržava neku vrstu supervizije i ocijenio da to pokazuje jedno – da je međunarodni faktor nesposoban.

– Trideset godina zadržavati se na jednom pitanju i ne riješiti ga može govoriti da je taj međunarodni faktor, ma kako se zvao – Amerika, Velika Britanija, EU – nesposoban. Ako su sposobni, a toliko se zadržavaju, onda imaju pokvarene namjere. Pustite ljude da ovdje dogovaraju – napomenuo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da nema ni dva entiteta bez tri konstitutivna naroda.

– I u tom pogledu smo vrlo jasno i precizno za ovakav status Brčko distrikta – poručio je Dodik.