Dodik: Republika Srpska finansijski stabilna uprkos izazovnoj godini

10
Foto: Screenshot

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će ova godina iz niza razloga biti izazovna i teška, ali da Srpska ulaže napore da sačuva radna mjesta, održi finansijsku stabilnost i normalno funkcionisanje.

Dodik je istakao da je trenutno zabilježen rekordan broj zaposlenih u Republici Srpskoj, 289.000, dok je prije desetak godina bilo duplo manje.

– U vrijeme kada sam bio premijer Srpske zaposlenih je bilo oko 140.000. Kada smo preuzeli vlast naš domaći proizvod u apsolutnom iznosu iznosio je 4,1 milijardu, a danas je 13 milijardi – rekao je Dodik večeras za ATV.

On je podsjetio i da su neto plate u Republici Srpskoj prošle godine povećane za 13,9 odsto.

– Na pravi način parirali smo inflatornim udarima koji su bili veoma teški, tako što smo više od 650 miliona KM uložili u sanaciju inflatornih udara kroz povećanje plata, socijalne intervencije, jednokratne podrške i drugo – naveo je Dodik.

On je naglasio da je u ovom mjesecu Vlada Republike Srpske obezbijedila sredstva za isplatu penzija, što iznosi između 130.000 i 140.000 na mjesečnom nivou, te podsjetio da je 1998. godine ukupan godišnji nivo isplata penzija bio 9,6 miliona.

– Danas je prosječna plata u Republici Srpskoj 1.211 KM i to nije rezultat samo inflacije, kako neki žele da pokažu, nego i naših uloženih napora u borbi protiv inflacije – napomenuo je Dodik.

Kada je riječ o energetici, Dodik je istakao da Republika Srpska u normalnim okolnostima ima sigurnu proizvodnju električne enrgije, dovoljnu za potrebe stanovništva Srpske.

– Ostaćemo fokusirani i na redovno snabdijevanje naftom i naftnim derivatima. Nismo veliki zavisnici od gasa, te ćemo pokušati da razvijemo neke druge alternativne izvore energije, kao što je vjetar, sunce i drugo – naveo je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska proizvodi i dovoljne količine hrane, te da je plan da se napravi mehanizam da proizvođači koji koriste republičke podsticaje svoje proizvode prvo ponude domaćem tržištu.

– Subvencije za poljoprivrednu proizvodnju smo sa 70 miliona KM povećali na 180 miliona KM i ovih dana sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača razgovara se o tome kako na pravi način modelirati pravilnik o raspodjeli, koji će zadovoljiti što veći broj proizvođača – istakao je Dodik.

Akcize idu na izgradnju i održavanje puteva i auto-puteva

Kada je riječ o akcizama na gorivo, Dodik je napomenuo da je potrebno dobro analizirati situaciju, pa onda odlučiti o njihovom ukidanju.

– Akcize na naftu i naftne derivate idu isključivo na izgradnju i održavanje puteva, auto-puteva i osnovica su za zaduživanje kod evropskih banaka, kada razmatraju da li da odobre kredit za izgradnju auto-puta – rekao je Dodik.

On je napomenuo da je to veoma osjetljivo pitanje, te da bez obzira na to što država ima potrebu i za većim stopama to u ovom trenutku nije moguće imati.

– Ali, isto tako ne smije ni da ih ukine zbog sebe i zbog budućnosti, te ako želimo da dalje gradimo auto-puteve, onda akcize moramo zadržati bar na ovom nivou na kojem su sada – rekao je Dodik.