Dodik: Republika Srpska je bolji dio BiH

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska danas po svemu država i da bi daleko bolje stajala i provodila razvojne projekte da nije u okviru BiH.

– Mi nemamo nikakave koristi od BiH. To je samo traćenje dana, života, ambicija – rekao je Dodik i podsjetio da je stopirana izgradnja gasovoda od Rače prema Banjaluci, iako Srpska godinama inovira taj zahtjev, zato što u Sarajevu postoji mržnja prema tom projektu.

Dodik je istakao da je Srpska bolji dio BiH, da je jedino racionalno rješenje mirni razlaz BiH i da je Republika Srpska danas po svemu država.

– Ona ima svoju teritoriju, stanovništvo, efikasnu vlast, ima sposobnost da sarađuje sa regionom, a podržava sve najvažnije svjetske vrijednosti kao što su ljudska prava i sve što ide s time, a jedino što nemamo je stolicu u UN – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da je Srpska bolji dio BiH i da na to ukazuju i makroekonomski pokazatelji.

– Republika Srpska danas ima veću prosječnu platu nego u Federaciji BiH (FBiH). Govorili su da smo manji, ponižavali nas, a sada se ispostavilo da smo mi bolji u ekonomiji, da imamo 80 evra veću zagarantovanu platu nego u FBiH – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se u Republici Srpskoj radi i gradi i pored silnih osporavanja, podjetivši da su u toku radovi na izgradnji novih kilometara autoputa, a da se završavaju i bolnice.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazao da je ovo najbolji period saradnje Srbije i Republike Srpske i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učinio maksimalno u tom pogledu.

Ističući da je sasvim prirodno i normalno da Srbija i Republika Srpska sarađuju na najbolji mogući način, Dodik je naveo da mnogi ne žele da to vide i voljeli bi da se Srbija odrekne Republike Srpske i da intervencijom stranaca i muslimana Srpska nestane.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH koji će biti održani 2. oktobra, Dodik, koji je i kandidat za predsjednika Republike Srpske, kaže da na izbore idu u „nenormalni okolnostima“.

– Ima tu izazova koje ne možemo da sagledamo, strani faktor je mnogo umiješan. U nenormalnim okolnostima idemo na izbore, ali i pored toga, blok političkih partija koji je sada vladajući u Republici Srpskoj neće imati nijedan problem da izbore ponovo dobije, kao i obje funkcije – predsjednika Republike i člana Predsjedništva BiH – rekao je Dodik.

On je ocijenio da su građanima u ovo vrijeme nestabilnosti potrebni sigurni ljudi, a da je vladajuća koalicija pokazala sposobnost da upravlja krizama koje nisu male.

– Stranci imaju ambiciju da sklone mene iz izbornog procesa i smatraju da će lakše sa nekim drugim ko dođe u Republiku Srpsku. Njima je cilj da dobiju saglasnost Republike Srpske za neke transfere na nivo BiH, jer smo mi rekli da više ništa ne može da se prenese – rekao je Dodik.

On je istakao da iza vladajućeg bloka u Srpskoj stoje rezultati u izgrađenim auto-putevima, pet bolnica, desetine škola, dječji vrtići, vodovodi, kanalizacije, dodajući da je „potpuno rekonstruisana Republika Srpska“.

Dodik je istakao da je Republika Srpska 2006. godine imala domaći bruto proizvod u vrijednosti dvije milijarde i 50 miliona, a danas je on 7,5 milijardi, a da prije njega nije bilo ni metra auto-puta u Srpskoj, dok danas ima 120 kilometara.

– Sve ovo vrijeme smo radili i držali se naše patriotske, odgovorne nacionalne politike i to ljudi prepoznaju – rekao je Dodik.

On je naveo da, kao političar mora da se pridržava Ustava i zakona, i da ne pristaje na sugestije zapadnih političara da mora da se povinuje njihovim politikama.

Dodik je rekao da je potpuno apsurdna situacija to što ga optužuju da krši Dejtonski sporazum, iako je najveći njegov zaštitnik.

On je poručio da, iako stranci računaju na balkansku popustljivot, neće popustiti i da će se svake godine, dok on vodi Republiku Srpsku, slaviti 9. januar.