Dodik: Republika Srpska je naš odgovor i naš zov za slobodom

9
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Sloboda je sveta srpska riječ. Prošli vijek je vijek našeg stradanja, ovaj vijek mora da bude vijek našeg okupljanja, da nam se nikad ovako nešto ne desi. Da smo 1941. godine imali Republiku Srpsku, ne bismo doživjeli Jasenovac. Zato je Republika Srpska i stvorena kao naš odgovor i naš zov za slobodom.

Poruka je ovo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u obraćanju u Donjoj Gradini na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Jasenovac.

Dodik je naglasio da je srpski narod u epohama stradanja uvijek stao pred najjače i da je činjenica da nikad nije htio da izgubi slobodu, nešto što Srbe odvaja od drugih naroda.

– I borim se da me ne obuzme mržnja, koja bi obilježila sav moj život. To nije potrebno, niti može na taj način da se oživi. Pobijediti mržnju u sebi, očuvati sjećanja, svakako jeste ono što moramo da činimo kao narod. Ali ono što u meni nosi snagu za buduća vremena jeste činjenica da oni nisu uspjeli, jer da su uspjeli – nikoga od nas ne bi bilo ovdje, a htjeli su. Nastavićemo da se sjećamo i pamtimo – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da se kada dolazi u Gradinu uvijek prisjeća priča preživjelih ili bliskih njima o tome šta se tu dešavalo. Prisjeća se, kako kaže, i paničnog straha odakle će naići ustaše, kako su ga plašili u njegovom Potkozarju i Kozari.

– Sada imam neodoljivu želju da stanem pred njih i da im kažem sve što mislim o njima. Da im kažem: Pobili ste nas samo zato jer smo bili Srbi, zato što smo vjerovali u našeg Boga, zato što pišemo ćirilicom. Pobili ste nas zato što smo bili bolji ljudi od vas i nismo vjervali da je moguće da se u nekom vremenu stvore monstrumi koji mogu to da rade – poručio je Dodik.

Video o stradanjima u Jasenovcu pogledajte OVDJE.