Dodik: Republika Srpska je rekla jasno „ne“ nametanjima i taj stav nećemo promijeniti

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Demokratski izabrani predstavnici konstitutivnih naroda u zajedničkim institucijama dužni su da vrate ustavnu zakonodavnu ulogu Parlamentarnoj skupštini u skladu s Ustavom, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Stranci moraju da se povuku i to možemo učiniti jednoglasno, pokazujući odlučnost da se obračunamo sa štetnim intervencijama koje su narušile odnose u BiH i srušile evropski put. Nastavljamo s aktivnostima koje će zaštititi ustavnu poziciju Srpske. Bošnjaci imaju još jednu priliku da pokažu da li su konstruktivni ili će nastaviti s prevarama – navodi Dodik.

Ističe da Srpska živi evropske vrijednosti, iako često iz te Evrope dolaze poruke koje su suprotne onome za šta se načelno zalažu.

– Potrebno je više ozbiljnosti i odgovornosti od same unije da pokaže na djelima da poštuje ono za šta se zalaže. Priča o zakonu koji se tiče nevladinih organizacija i drugim pitanjima u Srpskoj je vrhunac njihovog licemjerja. Srpska se suočava s ozbiljnim problemom širenja dezinformacija putem medija koje finansira (američki ambasador Majkl) Marfi, koje za cilj imaju da stvore nered u Srpskoj – dodaje Dodik.

Dodaje, da odluke koje su donesene na demokratski način i niko, pa ni Evropska unija, koja sama ima slične zakone, ne može govoriti o tome.

– Tragično je pročitati saopštenje o tome kako su problem zakoni koje su donijele institucije, dok se prećutno pristalo na nasilje lažnog Šmita. Narodna skupština Republike Srpske je jedino mjesto gdje se mogu donijeti najvažnije odluke za Republiku Srpsku i to je naša jedina poruka pojedinim zvaničnicima iz Evrope i parlamentarcima koji snažno lobiraju za povratak u kolonijalizam – dodaje Dodik.

Zaključuje, da je Srpska rekla jasno „ne“ nametanjima i taj stav nećemo promijeniti koliko god se to nekome ne sviđalo.