Dodik: Republika Srpska je za mirno razgraničenje, a ne otcjepljenje – ako to nije moguće, onda je tu mirni razlaz

12
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da Srpska ne vodi politiku otcjepljenja, te da je ona za mirno razgraničenje, a ne otcjepljenje.

– Mi nismo za otcjepljenje, već za razgraničenje u smislu da znamo šta je čija nadležnost i dokle to seže. Ako to nije moguće, onda je tu mirni razlaz – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci na pitanje da prokomentariše izjavu ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza koji je rekao da bi „Dodik trebalo da zaboravi na otcijepljenje od BiH, jer bi u tom slučaju došlo do rata“.

Dodik je ponovio da Srpska ne vodi politiku otcjepljenja, te da je nekima važno da o tome pričaju jer je to negativno konotirano.

On je podsjetio da je po Ustavu BiH napravljena od Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), te da je Srpska nastala daleko prije BiH.

– Oni su napravili sporazum u ugovoru koji se zove Opšti okvirni sporazum sa 11 aneksa u kojem su potpisnice Srpska i FBiH i one su strane tog dogovora. Prema tome, mi nismo neka pobunjenička ili separatistička ekipa, što hoće da predstave. To kada kažete negdje u svijetu to se zna da je negativan predznak – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska ne pravi nikakvu separaciju jer nije dio nečega što hoće da otima od BiH, te u skladu sa Ustavom vlada onim što joj pripada, što je logika.

Dodik je rekao da vrše propagandu oni koji govore drugačije.

– Oni se u FBiH utrkuju da kažu Milorad Dodik rekao ovo ili ono i onda su kao neke face i majstori, a ništa meni nisu rekli – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da govori principijelno i da se bavi politikom na način da suštinu razumije i tako i vodi stvari.

On je ponovio da se Srpska nema od čega odvojiti.

– Sve što je u BiH to je izvedeno, izvedeno Predsjedništvo, mi biramo člana, dva bira Federacija, sve što se dešava u Savjetu ministara biramo mi, tamo niko ne bira ništa u Federaciji, mi biramo 12 poslanika u Predstavnički dom i pet u Domu naroda. Od čega mi da se odvajamo, pa to je sve naše, samo je dovoljno da ne odemo. Kakva separacija – rekao je Dodik.

On je upitao da ako to druga strana neće, zašto bi onda Srpska ostala tu, dodajući da se BiH davno odvojila od Srpske.