Dodik: Republika Srpska neće biti utočište migranata

29
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je stav Republike Srpske o migrantskoj krizi poznat i da ne dolazi u obzir nikakvo zadržavanje i stacioniranje migranata na njenoj teritoriji.

– Što se tiče humanosti, naravno da nam je žao svih ljudi koji su u teškoj situaciji, ali u Republici Srpskoj neće biti centara za migrante, mi ih nećemo smještati, šta god ko rekao – poručio je Dodik.

On je ponovio da migrantsku krizu nije izazvala Republika Srpska nego, kako je rekoa, neki sa Zapada koji imaju obavezu da migrante humanitarno zbrinu.

– Mi nećemo nikome biti posljednje utočište u kojem će ta ista Evropa, koja je napravila problem, od nas za pet godina tražiti da im (migrantima) damo sva ustavna i zakonska prava, da ih uključimo i damo državljanstvo kako bi bili dio nekog napora da se to pitanje riješi. Mi to prepoznajemo i ne želimo prihvatiti nikakvo stacioniranje migranata – naglasio je Dodik.

Komentarišući zahtjev ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića koji od lokalnih zajednica moli za novac da bi bio usmjeren za rješavanje migrantske krize, Dodik je naveo da je riječ o Radončićevoj individualnoj akciji.

– Oni su mislili da mogu sve da rade, ali Republika Srpska je nepremostiva tačka u kreiranju politika u vezi sa migrantima. Očigledno je da on preskače Republiku Srpsku i pokušava da nešto učini, kako voli da kaže, samoinicijativno. Ali, naravno treba vidjeti o čemu je riječ – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH pozvao je opštine da o pitanju migranata prate politiku Republike Srpske.

– Jedina pregovaračka tačka za sva pitanja na nivou BiH je Republika Srpska. To je dejtonska struktura, a ne opštine i tome slično – naglasio je Dodik.

Radončić je prethodnih dana uputio dopis vladama i lokalnim zajednicama u BiH u kojem moli za novac koji bi bio usmjeren za rješavanje migrantske krize.

On je u dopisu naveo da se broj migranata koji dolaze u BiH iz godine u godinu povećava, što će posebno biti intenzivirano narednih mjeseci.

Radončić je naveo i da se BiH ne može adekvatno uhvatiti u koštac sa ovim problemom, jer za efikasnu zaštitu granice nedostaje oko 1.200 policijskih službenika.