Dodik: Republika Srpska partner vrijedan pažnje, Kina to prepoznaje

12
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnicu i koja će krajem ovog mjeseca biti stavljena u funkciju, izjavio je večeras predsjednik Republike Milorad Dodik.

Dodik je nakon sastanka sa kineskom delegacijom u Istočnom Sarajevu napomenuo da je projekat izgradnje nove bolnice u Doboju jedan od megaprojekata za ove uslove, te da se završava krajem ovog mjeseca.

On je istakao da Srpska ima veoma dobru saradnju sa Kinom ali i mnogo problema koji dolaze sa Zapada, gdje smatraju da mnoge projekte koje Republika Srpska vodi treba zaustaviti.

– Mi od toga ne odustajemo – naglasio je Dodik.

U Federaciji BiH, kaže, gotovo da nema nijedan projekat koji se realizuje sa njihovim kompanijama, a Republika Srpska drži desetak projekata i razmišlja o novim.

Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

On je naveo da Republika Srpska može da sarađuje sa Kinezima u svakoj sferi djelatnosti jer su pokazali kako se rade projekti.

Podsjetio je i da je Republika Srpska prva koja je u jugoistočnoj Evropi uradila Termoelektranu Stanari i istakao ponos što je to pominjao i predsjednik Kine Si Đi Ping.

Dodik kaže da sve što predstavnici Srpske rade, rade uz dobru volju i prijateljstvo koje imaju sa državom Kinom i njenim vlastima.

Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Na večerašnjem sastanku sa kineskom delegacijom, kojem je prisustvovao i premijer Republike Srpske Radovan Višković, razgovarano je o prioritetima vezanim za privrednu saradnju.

– Razgovarano je i u čemu mi možemo da podržimo politiku jedne Kine i politiku koju forsiraju vezano za regionalni i globalni put – naveo je Dodik.

Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Srpske večeras se u Istočnom Sarajevu susreo i sa vrhunskim sprotistom džudistom Nemanjom Majdovom.