Dodik: Republika Srpska raspolaže energetskim potencijalima

13
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska raspolaže značajnim energetskim potencijalima, a uoči Samita energetike u Trebinju, poručio da je upravo ova oblast jedna od najvažnijih globalnih tema.

– Republika Srpska ima prednost i sada možemo da budemo zadovoljni, a riječ je o proizvodnji električne energije – rekao je Dodik novinarima u Bileći.

On je istakao da se mora pravilno raspolagati investicionim potencijalima u sektoru energetike, kao i da se pažnja mora obratiti na održavanje sistema da proces proizvodnje električne energije i distribucije ne bi bio ugrožen.

– Mi želimo da se modernizujemo, da povećamo naše šanse. Samo ovdje u opštini Bileća odobreno je nekoliko koncesija za izgradnju solarnih elektrana koje će donijeti značajan prihod opštini, a riječ je o 1.600.000 KM na godišnjem nivou – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske naveo je da je u narednoj deceniji potrebno prilagođavanje globalnim trendovima, pa i kada je riječ o termoelektranama jer će svijet, kako je rekao, pronaći rješenje problema električne energije.

– Moramo da se prilagođavamo i da se prebacujemo na nove tehnologije. Osnovni problem kod nas je prenosni sistem. On je sada zakrčen zbog lošeg odabira i načina na koji se to rješava. To je pitanje „Elektroprenosa“ na nivou BiH – naglasio je Dodik.

On je, govoreći o „Elektroprenosu BiH“, podsjetio da se za svaku novu investiciju i novi prenos energije mora dobiti njihova saglasnost, istakavši da je mreža već sada preopterećena.

– Ta mreža je potpuno zakrčena tako da moramo da vidimo kako ćemo podstaći da se pravi potpuno još jedan sistem prenosa, koji je potreban da primi električnu energiju – rekao je Dodik.

On je napomenuo da su prisutni ovi, ali i drugi brojni izazovi kada je riječ o sektoru energetike, ali da je Samit u Trebinju, kojem će prisustvovati predstavnici političkog i privrednog života Srpske, BiH, regiona i Evrope prilika da se o tome razgovara.

Samit energetike, koji organizuju „Elektroprivreda Republike Srpske“, kompanija „SET“ i grada Trebinje, okupiće naredna tri dana 720 učesnika, među kojim je i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Pokrovitelji Samita koji okuplja stručnjake, naučnike i donosioce odluka iz oblasti energetike, privrede i industrije su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.