Dodik: Republika Srpska se dosljedno drži svog puta, predviđenog ustavima Srpske i BiH

6
Foto: Miomir Jakovljević/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ima svoj put, predviđen ustavima Srpske i BiH, kojeg se dosljedno drži, te da nije dobro da jedni druge u BiH nazivaju „bagrom“, jer to nigdje ne vodi.

Dodik je rekao da oni koji o Republici Srpskoj pričaju ružno i loše pokušavaju da Srbima uzmu istorijske ličnosti i datume, da falsifikuju istoriju.

– Pokušavaju da svojataju Tvrtka (Kotromanića) i ostale kao njihove, a istorija govori sasvim nešto drugo. Bilo je dovoljno da samo u jednoj rečenici pomenem Tvrtka na defileu i odmah se napravi histerija – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, prije početka svečanog prijema povodom pravoslavnog Božića u kasarni „Kozara“.

On je ponovio da svi istorijski relevantni podaci pokazuju da je Tvrtko bio kralj Srba Bosne, da je ustoličen u pravoslavnom manastiru i da je napisao pjesmu posvećenu Svetom Stefanu, kao i da je nesumnjivo čovjek koji ima srpsko porijeklo.

– Tada nije bilo drugih na ovim prostorima, ali nekome treba identitet – rekao je Dodik.

On je napomenuo da je nakon dolaska Turaka na ovo područje mnogo hrišćana primilo islamsku vjeru, uglavnom da bi preživjeli.

– Ti ljudi su vjerovatno odlučili da je tako lakše da prežive. Preživjeli su, ja ih poštujem, ali nemojte nama podvaljivati svoje prethodno nevjerstvo i da sada nama govorite kako smo mi ti koji su nešto napravili loše. Nemojte nam uzimati istorijske ličnosti i datume, to ne može – zaključio je Dodik.