Dodik: Republika Srpska stabilna i ima jasne odgovore na sve izazove

20
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska danas stabilna i da će takva i ostati, te da ima jasne odgovore na sve izazove.

– Prosječna plata u Srpskoj veća je nego u Federaciji BiH (FBiH), dok pokrivenost uvoza izvozom iznosi 81 odsto, a u FBiH nije ni 60 odsto. To bitno utiče na platni i trgovinski deficit BiH – istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je naveo da je ukupan dug Republike Srpske 43 odsto bruto domaćeg proizvoda, a javni dug ispod 35 odsto, što govori da je Republika Srpska jedna od najmanje zaduženih zemalja na ovim prostorima i da danas ima, istorijski, najveći broj zaposlenih.

On je rekao da je u ovoj godini Republika Srpska smanjila dug za 200 miliona KM vlastitim izvornim sredstvima, ističući da to govori da Srpska svoje poslove radi na najbolji mogući način u interesu građana.

– Povećali smo plate za 10 odsto, povećavamo penzije, dajemo pomoć mladima, penzionerima. To nije neko nama dao. Naša privreda dobro stoji i zato mi gradimo bolnice, auto-puteve, završavamo poslove koje smo počeli, završavamo Univerzitetski klinički centar (UKC) Srpske i imamo značajne investicije – rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je idiotizmima nazvao tvrdnje da vlast osiromašuje građane, ističući da je to laž i da je stvorena klima da se samo negativno piše.

Dodik je podsjetio da je Republika Srpska morala da interveniše u oblasti javnih primanja za vrijeme pandemije virusa korona, ali i za vrijeme sukoba u Ukrajini.

– Ovih dana povećaćemo boračka primanja za 10 odsto. Davali smo jednokratnu pomoć od 100 KM ranije mladima i penzionerima, a isto ćemo ponoviti mladima u prvoj dekadi septembra. Ovo govori o ozbiljnoj odgovornosti vlasti Republike Srpske i ozbiljnim finansijama – istakao je Dodik.

On je ukazao da je koeficijent raspodjele u indirektnim porezima povećan sa 32 odsto na 34,95 odsto u korist Republike Srpske i da je Srpska kroz ovu raspodjelu dobila više od 300 miliona KM, ističući da to niko Srpskoj nije dao, već da je privreda učinila da je Republika Srpska stabilna i da investira.

Dodik je rekao da opozicija širi laži da u Srpskoj ima gladnih, ističući da u Srpskoj nema gladnih, ali da ima ljudi u stanju socijalne potrebe.