Dodik: Republika Srpska stoji iza srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

31
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska stoji iza srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, te da je uvijek spremna da u punom kapacitetu podrži njihova zagarantovana prava.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku u Beogradu njega i srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarano i o problemima u vezi sa Prištinom.

„Vjerujemo da Zapad samo želi da konzervira mišljenje kako su završeni svi ti procesi raspada bivše Jugoslavije. Naravno da nisu i da je naivno vjerovati da je moguće da se pitanja odvoje i rješavaju na neki odvojeni način“, rekao je Dodik novinarima.

On smatra da složene okolnosti u kojima žive Srbija i Srpska traže dodatne napore, ali da je Srbija u epicentru pritisaka koji međunarodni faktor ima po različitim osnovama i u vezi sa Prištinom i sukobom u Ukrajini.

Dodik je naveo da je Republika Srpska spremna da izrazi podršku evropskom putu BiH, ali ne i da daje bilo kakve saglasnosti za NATO put.

„Mi sarađujemo sa NATO-om, to nije sporno, ninakve odluke se neće donositi da se vrši integracija BiH prema NATO“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, veoma je važno istaći opredjeljenje Srbije, koje je čuo na sastanku sa Vučićem, da se nastavi saradnja na projektima, na političkom i drugom razumijevanju situacije.

Dodik je rekao da Srpska razumije da Srbija apsolutno kao garant Dejtonskog sporazuma stoji iza tog sporazuma i ne oklijeva da podrži teritorijalni integritet BiH, što je u redu.

Ali, dodao je on, jednako tako je važno i da predsjednik Srbije zna da je Republika Srpska ugrožena sa stanovišta njenih ustavnih prava u BiH, da je to oskrnavljeno oduzimanjem više od 83 nadležnosti.

„Mi osjećamo da je BiH naša velika mora i naše moranje još uvijek. Ukoliko se ne uspije vratiti na pozicije u vezi sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom kako je napisano, mi ne vidimo razloga da u BiH možemo da dajemo doprinos jednom takvom antiustavnom putu“, rekao je Dodik.