Dodik: Republika Srpska ulazi u nove izbore za sve gradske i opštinske izborne komisije i RIK

35
Foto: SNSD Banjaluka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da će za sve organe za sprovođenje izbora u Srpskoj važiti samo rješenja koja dobiju od Republičke izborne komisije (RIK).

Komentarišući zaključak Vlade Srpske kojim poziva članove organa za sprovođenje izbora da podnesu ostavke, Dodik je rekao da Srpska ulazi u nove izbore za sve gradske i opštinske izborne komisije i Republičku izbornu komisiju.

– Treba da se pripremimo za to jer će izborni zakon Srpske biti usvojen do 20. aprila – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da se nakon toga mora brzo raditi i planirati nove strukture i da to ne znači da sadašnji članovi izbornih komisija neće ostati dio tih struktura, ali da neće važiti rješenja koja su dobili iz Sarajeva, već isključivo rješenja RIK-a.

Vlada Republike Srpske saopštila je juče da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za provođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost.

– Izražavajući opredjeljenje za potpuno poštovanje i dosljednu primjenu međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske, stav Vlade Srpske je da se zakoni mogu mijenjati samo u parlamentarnom postupku – navedeno je u saopštenju.

Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da ovaj zaključak dostavi Savezu opština i gradova Republike Srpske i organima jedinica lokalne samouprave.