Dodik: Republika Srpska želi sigurnu poljoprivrednu proizvodnju

9
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su vlade Mađarske i Republike Srpske, kao i Srbije, odgovorne i rješavaju trenutne izazove, a jedan od doprinosa tome je realizacija programa podrške Mađarske privredi u Srpskoj kojim se poručuje da Republika Srpska želi sigurnu poljoprivrednu proizvodnju.

– Da bismo znali šta treba da uradimo moramo da identifikujemo probleme. Proizvodnja hrane, energetska stabilnost, električna energija, nafta, gas i ostalo danas poprimaju najveći prioritet u radu svih vlada i država – rekao je Dodik na svečanosti u Gradišci povodom početka realizacije programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

On je dodao da je došlo vrijeme kada se u poljopriverdnu proizvodnju treba uvesti više mehanizacije, zbog čega je plemenita prilika koju je pružila Mađarska.

Dodik je pozvao poljoprivrednike da bez oklijevanja iskažu interesovanje za ovaj program, te poručio da će, ukoliko bude neophodno, pomoć dati i Vlada Srpske.

– Nećemo propustiti priliku da ovaj program dobije veliki značaj – naglasio je Dodik.

On je dodao da je zadovoljan što je animiran veliki broj poljoprivrednih proizvođača za ovaj važan program, u koji mnogi nisu vjerovali.

Dodik je zahvalio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, predsjedniku Mađarske Katalin Novak, kao i mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu i ostalim mađarskim diplomatama na podršci i saradnji da ovaj projekat bude realizovan na dobrobit mađarskih proizvođača i poljoprivrednika iz Srpske.

– Ovo je prvi u nizu projekata koji ćemo realizovati. Ukupan okvir je oko 100 miliona evra. Sada realizujemo ovo za poljoprivredne proizvođače. Zajedno ćemo vidjeti da li postoji potreba za dodatnom intervencijom u tom sektoru – rekao je Dodik.

On je poručio da je Orban veliki lider EU, te da vrijednosti za koje se zalaže prelaze granice EU i njegove zemlje.

– Orban je veliki državnik koji u epicentar svojih iskušenja, kao državnik i političar, stavlja svoj narod, ali jednako tako i saradnju sa drugim državama i narodima, a rezultat toga je i jedan ovakav projekat – naglasio je Dodik.

On je dodao da sa Orbanom dijeli političke vrijednosti koje zastupa, a koje se prije svega odnose na izgradnju nacije i porodice i njihovog identiteta, te da očuvanje tradicionalnih vrijednosti u porodici predstavlja jedan od najvećih zadatataka u razvoju država i naroda.

– Pred najezdom drugih vrijednosti koje anuliraju porodične, moramo da kažemo jasno svoj stav. Predsjednik Orban sa svojom ekipom ne oklijeva da to učini, kao ni mi. Time ne želimo da bilo koga povrijedimo, samo želimo da odbranimo ono što mislimo da su naše vrijednosti – porodica, stabilnost, otac – muško, majka – žensko , djeca. To je u osnovi civilizacije i ne treba da bježimo od toga – rekao je Dodik.

On je zamolio prisutnog zamjenika ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Leventa Mađara da u svoju zemlju prenese poruku da su ljudi u Republici Srpskoj veoma pozitivno reagovali na program podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

– Živjela Mađarska i Republika Srpska – zaključio je Dodik u obraćanju.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.