Dodik: Rezolucija o Srebrenici muslimanski hir

12
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je stav Srpske jasan kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, a to jeste da je riječ o nelegalno pokrenutoj inicijativi, odnosno muslimanskom hiru u BiH.

– Pozivam sve Srbe da ignorišu ovu temu. Nije bilo odluka niti jednog organa u BiH i to je unilateralni krivični čin Zlatka Lagumdžije, Denisa Bećirovića i drugih – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će ovo djelovanje dovesti do ubrzanog raspada BiH, brže nego što se može zamisliti.

– Obično u ovakvim rovitim društveno – političkim okolnostima jedan događaj bude inicijalna kapsila da neke stvari budu razriješene. Ovo će biti riješeno tako što će Republika Srpska ojačati svoju autonomiju i nastaviti da vodi i prihvata politike koje su u njenom interesu, isključujući velike priče o funkcionalnoj ili unitarnoj BiH – dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, stavovi Republike Srpske nisu upereni protiv muslimana, niti žrtava.

– Poklonio sam se žrtvama u Potočarima i položio vijenac i one zaslužuju pažnju. Pažnju zaslužuju i srpske žrtve, jer su ubijeni zato što su Srbi. Nismo našli primjer sa muslimanske strane koji se njima poklonio – rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Generalna skupština UN političko tijelo i da su njene odluke političke.

– Šta hoće? Da generalizuju priču? Zašto tražite da se u školske programe uvede priča o navodnom genocidu u Srebrenici? Ovo je uradila Njemačka da ne bi bio utvrđen dan genocida, kako niko ne bi predložio datum koji se odnosi na Aušvic ili ostala stratišta. Bošnjaci i njihove zvijeri koji su pobili 3.400 Srba (u Podrinju) ne odgovaraju. Ono što je bilo u Srebrenici nije genocid, nego ozbiljan zločin o čemu govore i naučni autoriteti – rekao je Dodik.