Dodik: Rusija je garant Dejtonskog sporazuma i traži unutrašnji dogovor

17
Foto: Screenshot

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Rusija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma kao garant i traži unutrašnji dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

On je istakao da Republika Srpske aplicira u sve zemlje gdje postoji spremnost za ulaganja u Srpsku, pa i u Saudijsku Arabiju.

Dodik je naveo da je i srpski član Predsjedništva Bih Željka Cvijanovićeva pristala da glasa da se Ekspo održi u Saudijskoj Arabiji, a onda su joj se pridružila i ostala dva člana Predsjedništva.

– Ljudi iz Saudijske Arabije nikada ništa nisu pokušali da nametnu, a vi stalno nešto pokušavate da namećete – rekao je Dodik i pojasnio da je fond te zemlje interncionalni fond i da je tu riječ o kreditnim sredstvima koje će Srpska vratiti.

Dodik je istakao da je zahvalan ljudima, što u i pored opstrukcija iz Sarajeva, odlučili da daju sredstva za projekte Srpske.

Predsjednik Srpske je rekao i da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan veliki državnik sa stavom da se u BiH trebaju dogovoriti domaći političari i da ne treba dozvoliti da se neko sa strane miješa.

– Erdogan voli BiH više nego političari iz Sarajeva koji čekaju kad će ih nazvati neko iz Ambasade SAD da im kaže šta da rade – rekao je Dodik večeras za „Fejs“ televiziju.

Dodik je ponovio da je u BiH u posljednjih 30 godina u najgoroj situaciji sada.

– Mnogo puta sam progutao „žabu“ da bi se išlo dalje i vi ste to shvatili kao slabost, a ne kao ponudu da se ide dalje. Tako je bilo i oko ovoga sada kada smo došli u poziciju da dobijemo od EU status pregovarača, onda se pojavio neizabrani Šmit koji vam nametne neka rješenje – rekao je Dodik.

On je naglasio da se srpski narod nikada neće saglasiti sa tim.

Dodik je podsjetio i na, kako je naveo, famozni sastanak predstavnika „trojke“ u Laktašima kada su dogovorene veoma važne stvari i da je sastanak sniman.

– Kao domaćin bio sam zadužen da napravim pregled šta je dogovoreno. Napravim i pošljem ljudima iz „trojke“ i oni odgovore dokumentom koji je 78 odsto isto kao što sam i ja napisao. Treći ili peti dan u Sarajevu i već se zakuvalo i (američki ambasador Majkl) Marfi rekao je da se ne slaže šta je dogovoreno u Laktašima i odmah Elmedin Konaković i neki potrčali da kažu da se i oni ne slažu – podsjetio je Dodik.