Dodik: Rusija je garant Dejtonskog sporazuma, iz Amerike stalno spekulišu

15
Foto: Screenshot

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Rusija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma kao garant i traži unutrašnji dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta, dok iz SAD stalno spekulišu i uništili su priliku da bude sproveden Dejtonski sporazum.

– Devetog januara 1992. ovdje nije bilo američke Ambasade, nego je ovdje bila Republika Srpska – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao i da je i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan kao veliki državnik stava da se u BiH trebaju dogovoriti domaći političari i da ne treba dozvoliti da se miješa neko sa strane.

– Erdogan voli BiH više nego političari iz Sarajeva koji čekaju kad će ih nazvati neko iz Ambasade SAD da im kaže šta da rade – rekao je Dodik večeras za „Fejs“ televiziju.

Govoreći o stranim investicijama, Dodik je naveo da Republika Srpske aplicira u sve zemlje gdje postoji spremnost za ulaganja u Srpsku, pa i u Saudijsku Arabiju.

Dodik je naveo da je i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanovićeva pristala da glasa da „Ekspo“ bude održan u Saudijskoj Arabiji, a onda su joj se pridružila i ostala dva člana Predsjedništva.

On je pojasnio da je Fond te zemlje interncionalni fond i da je tu riječ o kreditnim sredstvima koje će Srpska vratiti.

Dodik je istakao da je zahvalan tim ljudima, što su, uprkos opstrukcijama iz Sarajeva, odlučili da daju sredstva za projekte Srpske.

Dodik je dodao da ni ljudi iz Saudijske Arabije nikada ništa nisu pokušali da nametnu, dok iz Sarajeva to stalno pokušavaju.