Dodik: Rusija – jedan od centara svjetske moći sa kojim treba razgovarati

25
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je cilj njegovog odlaska u Rusiju jačanje pozicije Republike Srpske u nesumnjivo jednom od glavnih centara svjetske moći, koji bi trebalo da posjeti i u septembru.

Dodik je istakao da je uoči odlaska u Sankt Peterburg na sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razmišljao o tome da bi to moglo da izazove neke negativne posljedice.

– Do samog odlaska na avion imao sam pozive iz Evrope i Sarajeva. Govorili su da mi to ne treba. Ali, smatram da rat u Ukrajini nije naša stvar, osim ovog generalnog pristupa protiv rata i da to se u suštini vodi rat između Rusije i tog liberalnog svijeta koji pada – rekao je Dodik za Glas Srpske.

Dodik je naglasio da je njegova uloga da predstavlja narod, te da smatra da treba sa Rusijom da se razgovara.

– Eto, sada i Amerikanci traže neke sastanke. Razgovarali smo kao da nema rata. Osnovne teme su bile vezane za naš prostor, kako napraviti gasovod, kako učiniti neke stvari za veći uticaj ruskog kapitala – naveo je Dodik.

On je istakao da, da se insistiralo da se Rusima uvedu sankcije, da BiH bude proglašena za neprijateljsku zemlju, gas bi se u ovoj zemlji plaćao pet-šest puta skuplje.

– Evo vidimo da se sa Putinom sastaje (turski predsjednik Redžep Tajip) Erdogan. Imamo novu konfiguraciju odnosa u svijetu, tu su Kina, Indija i Iran, 80 odsto planete nije uvelo sankcije. Zašto bismo pripadali toj globalnoj manjini? Zašto bismo zatvorili vrata koja su nam otvorena – upitao je Dodik.

On je rekao da, kada je putovao u Rusiju, morao preko Turske, te da mu je, kada je završavan sastanak, Putin rekao da će se u septembru potruditi da lakše dođe.

Dodik se osvrnuo i na to da je, sa druge strane, sa predstavnicima SAD izazivao kontroverze svaki sastanak, nakon kojeg je ta strana davala pogrešne interpretacije.

– Namjerno su to radili. To su lažovi koji guraju svoje matrice. (Izaslaniku SAD za zapadni Balkan) Gabrijelu Eskobaru sam rekao da ono što on predlaže nije ustavno, a on je uzvratio da njega to ne zanima i da oni imaju paket sankcija, na šta sam mu rekao to što sam rekao, a kako je to nepristojno, pokazao sam stenogram. Nakon toga sam dobio još žešće sankcije – rekao je Dodik.

On je upitao zašto se sastaju sa njim.

– Kažu da sam član Predsjedništva, pa me ne mogu mimoići. Pa, zašto uvodite sankcije članu Predsjedništva ako cijenite BiH, kakav god da sam ja? Naravno da će smanjiti te sastanke kad postanem predsjednik Republike Srpske. Ja sam u vrlo lagodnoj situaciji, u SAD nemam imovinu, bio sam tamo tridesetak puta, ali sada nemam nikakvu želju da idem, osim da posjetim prijatelje, ali i za tim nema potrebe jer oni dođu ovdje – rekao je Dodik.

Komentarišući to da, zbog sankcija, ne može u Njujork, na sjednicu Savjeta bezbjednosti, gdje ode predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović i priča samo svoju stranu priče, Dodik je rekao da je to stvar procedura.

– Najvažnije sesije u UN padaju mimo mandata Srbina kao predsjedavajućeg. Taj problem su imali i Mladen Ivanić i Nebojša Radmanović. Potvrda raspada BiH je i odnos prema tom pitanju – ocijenio je Dodik.

Dodik je rekao da Amerikanci savršeno dobro znaju da je Predsjedništvo organ, a ne predsjedavajući, koji je, kako je pojasnio, tehničko lice.

– Oni sada, da bi ojačali neku svoju priču, guraju predsjedavajućeg, minimiziraju Predsjedništvo i Ustav. Kad sam ja predsjedavao, uvijek su Željko Komšić i Šefik Džaferović išli sa mnom, gdje god bi bili pozvani, jer nisu htjeli da me puste samog – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da to pokazuje kako Zapad ruši BiH.

– Ne poštuju njen ustavni poredak. Džaferović je tamo išao bez odluke Predsjedništva i iznosio lične stavove – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je unutar SNSD-a, čiji je predsjednik, bilo razgovora o njegovom povlačenju tokom mandata iz Predsjedništva BiH, ali da nekada mora da prihvati i stavove kolega.

– Oni su govorili da nije dobro vrijeme za to. Naši ljudi u institucijama BiH su pokazali kakva je BiH moguća, da je ne mogu praviti tako da je centralizuju. Sad zapadnjaci traže deblokadu. Čega deblokadu? Mi radimo u skladu sa Ustavom i nećemo da ispunjavamo njihove želje – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je najozbiljniji momenat kada je razgovarano o njegovom povlačenju bio u martu.

– Nakon razgovora u stranci smo odustali – naveo je Dodik.