Dodik: Ruska Federacija – najpošteniji garant Dejtonskog sporazuma

7
Foto: Miomir Jakovljević/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da se Ruska Federacija pokazala kao najpošteniji garant Dejtonskog sporazuma, koji poštuje teritorijalni integritet BiH, što je bio razlog da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dodijeli orden.

– Kad god sam razgovao sa (ruskim) predsjednikom (Vladimirom) Putinom nikada nije rekao da je to sporno i uvijek je, ne samo u zvaničnim saopštenjima, nego i u razgovorima sa njim potenciran mir, teritorijalni integritet i da Rusija može da podrži naše pravo samo u okviru Dejtona – izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je podsjetio da godinama unazad ima odlične odnose i odlično razumijevanje na relaciji Putin, on i Republika Srpska, napomenuvši da dodjela ordena ruskom predsjedniku nema nikakve veze sa Ukrajinom.

– Samo oni zlonamjerni pokušavaju da to povežu sa tim. Ne vidim razloga zašto neko „pjeni“ u Sarajevu ili u Banjaluci zbog toga. To je odraz i reakcija na dugogodišnju saradnju koju smo imali – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpske ne želi da bude uvučena u opštu antirusku histeriju, ističući da to govori da je Srpska ostala neutralna.

– Volio bih da nije bilo rata u Ukrajini i da se odmah završi. O tome ja ne odlučujem niti šta radim. Ali, ono o čemu sam ja odlučivao, jeste da čovjeku koji decenijama stoji na objektivnom prikazivanju Dejtonskog sporazuma uručim orden jer je to bilo planirano našim godišnjim planovima za dodjelu ordenja – pojasnio je Dodik.

On je najavio da će u narednim godinama, imajući ovo vidu, ponuditi svim predsjednicima zemalja garanata Dejtonskog sporazuma da im lično uruči odlikovanja – predsjedniku SAD, Francuske, Velike Britanije, Njemačke.

– Republika Srpska na ovaj način želi da zahvali onima koji su na poziciji zaštite Dejtonskog sporazuma – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je Republici Srpskoj čast što je ruski predsjednik iskazao želju i volju da primi orden.

– Procedura je takva da je prije nekoliko mjeseci Putinu upućen zahtjev, molba da primi orden, na šta je on odgovorio da hoće – pojasnio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je predsjednika Rusije Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske na ogrlici za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.

Orden Putinu trebalo bi da bude uručen prilikom njegovog prvog narednog sastanka sa predsjednikom Republike Srpske.