Dodik: Rusko-srpski hram u Banjaluci važan za Srpsku pravoslavnu crkvu

93
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je rusko-srpski hram, koji se gradi u Banjaluci, važan za Srpsku pravoslavnu crkvu, te da će Vlada Republike Srpske učiniti sve da se radovi završe u optimalnom roku.

Prilikom posjete gradilištu rusko-srpskog hrama u Banjaluci, Dodik je naglasio da je Vlada Republike Srpske prošle godine obezbijedila pet miliona KM za ovaj hram, te dodatnih pet miliona KM ove godine.

– Ovdje se gradi rusko-srpski pravoslavni centar, a hram je replika crkve koja je nekad bila izgrađena u Kremlju u Moskvi. Radujem se što vidim da gradnja teče dobrom dinamikom i imamo namjeru da ispratimo sve što je neophodno da bi radovi bili završeni u optimalnom roku – rekao je Dodik novinarima nakon obilaska hrama u izgradnji.

Foto: SRNA

Dodik je zahvalio Ruskoj pravoslavnoj crkvi koja je besplatno ustupila projekat crkve iz Kremlja.

– Ova crkva će biti izgrađena po originalnom projektu i zato su pripreme ovako dugo trajale. Vjerujem da će sada građevinski dio ići nesmetano. Sav potreban materijal je pribavljen i dopremljen – dodao je Dodik.

Foto: SRNA

Hram u izgradnji, zajedno sa Dodikom, obišli su i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Foto: SRNA

Kalabuhov je istakao da mu je izuzetno zadovoljstvo što je u Banjaluci baš danas kada u BiH počinju Dani ruske duhovne kulture.

– Izuzetno sam zahvalan Vladi Republike Srpske i episkopu banjalučkom Jefremu za odluku da grade ovaj hram i mislim da ćemo sada biti još više povezani kada u centru Banjaluci imamo dio stare Moskve – poručio je Kalabuhov.

Foto: SRNA

Kalabuhov je rekao da se radi na povezivanju srpskog i ruskog naroda i razvoju ekonomije, ali da se ne može graditi život bez vjere i duhovnosti.

– Mislim da će ovaj rusko-srpski duhovni centar biti još jedan simbol i primjer povezivanja naših bratskih naroda – rekao je Kalabuhov.

Foto: SRNA

Srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci gradi se u čast porodice Romanov, a kao prototip budućeg hrama izabran je nekadašnji Hram Čuda Arhangela Mihaila, sagrađen 1358. godine, koji se nalazio u Kremlju i koji je porušen nakon Oktobarske revolucije.

Temelji hrama osveštani su 17. septembra 2018. godine.