Dodik sa Putinom: Rusija jedina ostala na principima poštovanja Dejtona

11
Foto: AP/Anton Vaganov

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas na početku sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu da je Rusija kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma jedina ostala na principima njegovog poštivanja, dok je sa zapadne strane njegova implementacija srušena.

– Veoma sam vam zahvalan na tome, a situacija u BiH je takva da postoji ustavni poredak koji je normativno propisan, a u stvarnsti postoji nešto sasvim drugo, što je protivno ovom aktu, odnosno, urušavaju se prava koja su data Republici Srpskoj i srpskom narodu – rekao je Dodik u obraćanju na početku sastanka.

On je zahvalio Putinu za principijelno ponašanje kada je riječ o nedavnom zasijedanju Generalne skupštine UN.

– Tu su protivustavno, kada je riječ o BiH, pokrenute inicijative koje se odnose na rezoluciju o Srebrenici. Zapad je iskoristio tu priliku, ali se pokazalo da nije kompaktan, što je bilo vidljivo iz glasanja. I vi ste govorili da sve ovo ne doprinosi razumijevanju i povjerenju, nego dodatnim problemima. Imam osjećaj da to nije bila ni prosta većina zemalja – rekao je Dodik.

On je naveo da se svi dogovori Srpske i Rusije realizuju i da će dogovori koji su postignuti na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu sigurno biti realizovani.

Foto: AP/Anton Vaganov

Dodik je rekao da Republika Srpska ostaje principijelna i istrajna da se BiH ne pridruži uvođenju sankcija Rusiji.

– Vidimo da su partneri sa Zapada u tom pogledu nervozni, ali u svakom slučaju naši odnosi ostaju dobri i nema nijedno otvoreno pitanje. Treba da nastavimo da sarađujemo kao do sada – rekao je Dodik.

Putin: Rusija će pomoći da se poboljša situacija na Balkanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da će Moskva pomoći da se poboljša situacija na Balkanu i da njen stav o Dejtonskom sporazumu ostaje nepromijenjen.

– Znate naš stav o Dejtonskom sporazumu, on je nepromijenjen: samo ona ovlašćenja koje su zapisana u ovom međunarodnom pravnom dokumentu su osnova ne samo za održanje situacije, već za njen razvoj i jačanje – rekao je šef ruske države predsjedniku Dodiku.

Istakao je da je stav Rusije poznat.

Naveo je da su ingerencije u Dejtonskom sporazumu fiksirane, te dodao da će Rusije doprinijeti tome.

– Gospodine predsjedniče, dragi prijatelju, srdačno vas pozdravljamo u Sankt Peterburgu. Ne tako davno smo se vidjeli u Kazanju na sportskom događaju. Danas ste primili naš poziv da učestvujete u radu Foruma u Sankt Peterburgu. Mi smo jako radosni zbog toga – rekao je Putin Dodiku na sastanku.

Putin je naveo da je ukupan obim trgovinske i ekonomske aktivnosti između Rusije i Republike Srpske i dalje skroman, ali da ove godine postoji primetan rast u odnosu na prošlu godinu i da je to dobro.

On je takođe zahvalio predsjedniku Republike Srpske na djelovanju „u duhovnoj sferi i u sferi podrške“.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, kao i pomoćnik u Kremlju Jurij Ušakov.

Sa srpske strane, sastanku su prisustvovali ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, te šef Predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović.