Dodik sa unukom bere badnjake

450
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jutros je, po pravoslavnom običaju, ubrao badnjake. Kako se vidi na snimku, u tome mu je pomogao unuk Stefan.

Dodik će danas, na Badnji dan, prisustvovati prijemu kod Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Patrijarh Irinej upriličiće prijem u Patrijaršiji Srpske pravoslvane crkve u Beogradu sa početkom u 15.00 časova, a izjave za medije predviđene su u 15.30.

U saopštenju iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH najavljeno je da će patrijarh Irinej i Dodik u 15.47 krenuti prema Hramu Svetog Save, gdje će ih dočekati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Srbije, zajedno sa srpskih patrijarhom, od 16.00 časova prisustvovaće nalaganju badnjaka ispred Hrama Svetog Save.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista – Božić.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja.