Dodik: Samostalnost Republike Srpske kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici

26
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će Republika Srpska kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN pokrenuti postupak samostalnosti.

– Ponosan sam na odlučnost da sprovedemo mjere kada je riječ o samostalnosti. Genocid u Srebrenici se nije desio, a da jeste ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ova tema. Presude sudova se odnose na pojedince, a ne na narod – rekao je novinarima Dodik, nakon sastanka predstavnika političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj.

On je rekao da je na prostoru Srebrenice od 1992. do 1995. godine poginulo, prema posljednjoj haškoj presudi, 4.100 muslimana, ali se nigdje ne pominje od 2.500 do 3.500 Srba koji su ubijeni na tom prostoru.

– Genocid je izmišljotina koja će nas rastaviti. Pokušavaju da nas primoraju da ostanemo, pored činjenice da nas blate. Od Srebrenice žele da naprave sinonim za genocid, a i dalje se ne zna koliko zapravo ima poginulih. Naser Orić je ubijao Srbe, a zaštićen je, što je nevjerovatno – rekao je Dodik.