Dodik: Satler vrijeđa srpske žrtve i srpski narod

23
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da šef Delegacije EU Johan Satler vrijeđa srpske žrtve i srpski narod, te da se sa ljudima poput njega ne može postići pomirenje u BiH.

– Kada ga uhvati emocija, onda kaže da su slike koje su istaknute, provokacija. Kako sa takvim ljudima, kao što je on, da se postigne pomirenje u BiH? Kakvo pomirenje, maksimalno što mi možemo je da živimo jedni pored drugih u miru – rekao je Dodik novinarima u Bijeljini, komentarišući Satlerovo vrijeđanje srpskih žrtava.

Dodik je poručio da su „idealni“ međunarodni koncepti zajedništva u BiH promašeni i da se zato pokušavaju okriviti lokalni političari.

– Da smo mi mogli da napravimo jedan dogovor i da izgradimo novi sistem ovdje, on bi bio daleko uspješniji od inputa koji dolaze Evrope – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da srpski narod podržava ono što piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali da neće biti BiH onakve kakvom Evropa hoće da je napravi.

– To što oni kažu da je to separacija, a šta je ovo što oni ruše međunarodni ugovor koji se zove Dejtonski sporazum? Kako se to zove, kada pošaljete čovjeka koji nije imenovan u Savjetu bezbjednosti da bude navodni visoki predstavnik? Kako se zovu sve te intervencije koje oni rade, kako se zove to što oni smatraju da je muslimanska žrtva vrednija nego srpska i da to dijele – upitao je Dodik.

Dodik je rekao da ne postoji empatija prema srpskom stradanju i da Satler u BiH provodi politike koje su veoma jasne.

– Ja sam i prije godinu dana s njim razgovarao na jednom sastanku, rekao sam mu da je vidljivo da opet Austrija i Njemačka žele ovdje da odlučuju o svemu i da je on dio tog rješenja. To slušamo svaki dan, a imate i onih koji ovdje u Republici Srpskoj najčešće kažu da niko ne prijeti Srpskoj, pa bi to pitanje više bilo za njih nego za mene – rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je juče, čuvši da Njemačka ponovo govori o sankcijama, rekao da će ih sam sebi uvesti, jer nema ni potrebe da ide u Njemačku.