Dodik: Sistem spoljne politike se raspao, BiH nemoguća zemlja

9
Foto: Screenshot

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se sistem spoljne politike BiH raspao, jer ambasadori iz bošnjačkog naroda glasaju po zahtjevu svojih političkih partija, a ne institucija BiH, ocijenivši da to pokazuje da je BiH nemoguća zemlja.

Dodik je u vezi s tim naveo primjer ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije koji je bez odluke BiH podnio rezoluciju o Srebrenici Generalnoj skupštini UN.

Predsjednik Srpske je za „Raša tudej“ rekao i da se raspad sistema spoljne politike BiH ogleda i u tome da Predsjedništvo BiH, koje je jedino nadležno za spoljnu politiku zemlje, nema jedinstven stav o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope, iako BiH nije priznala Kosovo kao državu.

On je upitao kako onda neko može da glasa da samoproglašeno Kosovo uđe u neku međunarodnu organizaciju.

– BiH se u svemu, pa i u ovom slučaju pokazuje kao nemoguća zemlja. Kako onda možete da budete ljuti na Srbiju kada bi ona jednog dana rekla „dobro, pošto vi ne poštujete teritorijalni integritet Srbije evo i mi ne poštujemo teritorijalni integritet BiH i podržavamo nezavisnost Republike Srpske“. Kako bi oni reagovali, šta bi uradili – upitao je Dodik, navodeći da bi onda zavladala opšta histerija.

Sve to, ocijenio je Dodik, govori da nema ni unutrašnjeg, ni regionalnog i ni globalnog pitanja oko koga u BiH ne postoje „dramatične i definitivne razlike“.

– To je sad stvar BiH i njenog minimalnog dostojanstva i kontinuiteta, ali se sistem spoljne politike BiH raspao – ne postoji. Imate ambasadore po svijetu, muslimane, koji glasaju kako kaže njihova politička partija, a ne organi BiH i to govori da se sve raspalo – rekao je Dodik.

Govoreći o poziciji ruskih medija u regionu, predsjednik Republike Srpske navodi da „Raša tudej“ mora da ima jače prisustvo na Balkanu i „da to bude na našim jezicima“.

– Podržavam predsjednika (Rusije Vladimira) Putina koji je nedavno rekao da će se pozabaviti time. Prisustvo Rusije je nedovoljno – bar nije onoliko koliko bi ljudi to gledali, jer su ruski mediji objektivni, bez dnevne i ratnohuškačke propagande. Mislim da snažnije prisustvo ruskih medija već kasni, i da ga treba instalirati uz snažnu institucionalnu podršku – zaključio je predsjednik Srpske.