Dodik: Skupština da traži povlačenje Lagumdžije iz UN

13
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska neće primjenjivati rezoluciju o Srebrenici, ukoliko bude usvojena u UN, kao i da vjeruje da će danas Narodna skupština Srpske odlučiti da Zlatko Lagumdžija ne može da bude ambasador BiH u UN i da se traži da on bude povučen.

Dodik je rekao da je Lagumdžija prekršio zakone BiH u pokušaju da satanizuje Srbe i da im nanese istorijsku krivicu i ljagu.

Govoreći o velikom mitingu „Srpska te zove“, Dodik je istakao da jedinstvo srpskog naroda poručuje da je dosta sa pritiscima na Republiku Srpsku, ali da je objektivno da će se takvi pritisci nastaviti.

Dodik je rekao da su bosanski muslimani zloupotrijebili mehanizam međunarodnog predstavljanja BiH tako što su individualno i bez odluka nadležnih organa dali inicijativu za donošenje određenog akta u UN.

On je naglasio da to nije bezazleno i da su sve njihove priče uvijek iste, te da to uvijek ide ka krajnjem cilju – satanizaciji srpskog naroda.

– Da su željeli da to bude objektivno i da služi nekom pomirenju, sigurno to ne bi uradili. Pokušalo bi se da se nađe neka neutralna međunarodna komisija koja će nešto da uradi. Oni to nikada nisu htjeli. Oni nikada nisu htjeli da naprave izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu koje je tražila međunarodna zajednica, pa odustala – rekao je Dodik za RTRS.

On je ponovio da je srušen mehanizam međunarodnog predstavljanja BiH jer bosanski muslimani smatraju da je najvažnije da samo sebe predstave i prikažu svoju istinu.

– Zato nalaze uvijek svoje tradicionalne prijatelje. Ne treba mnogo Nijemcima da sponzorišu da je neko drugi kriv jer time bježe od svoje odgovornosti – naglasio je Dodik.

On je rekao da niko ne spori da se u Srebrenici desio zločin, ali se desio i zločin prema Srbima.

Dodik je rekao da u Generalnoj skupštini UN pokušavaju da 2. maja usvoje rezoluciju o Srebrenici, dok za te koji to pokušavaju ne postoji nijedan događaj u kojem su stradali Srbi, kao što je stradanje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, što se obilježava 3. maja.

On je rekao da se pokušava nametnuti broj od osam hiljada stradalih u Srebrenici u sedam dana, što je, kako je dodao, potpuna laž.

– Na groblju u Potočarima sahranjeni su i oni koji su stradali 1991, 1992, 1993, 1994. a svi prikazani da su ubijeni u periodu od sedam dana. Onda znači da su ovi došli s namjerom u tih sedam dana da pobiju sve, što nije tačno jer su odvojeni žene i djeca i poslati – rekao je Dodik.

On je rekao da se sve što je moguće radi na zaustavljanju usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN.

– Pogotovo Srbija, koja je članica UN i ona kroz te mehanizme može to da uradi – rekao je Dodik.